Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martin Adam Pavlík
1. mája 2023 o 10:26
Čas čítania 0:50

Dôchodkyňa volala po mieri. V Rusku však smeruje za mreže, lebo nemala čím zaplatiť pokutu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Dôchodkyňa volala po mieri. V Rusku však smeruje za mreže, lebo nemala čím zaplatiť pokutu
Zdroj: Unsplash.com

Ruská dôchodkyňa sa dostala do veľkých problémov.

Polícia Slovenskej republiky na Facebooku informovala o prípade 65-ročnej dôchodkyne z Ruska, ktorej za statusy proti vojne na Ukrajine súd udelil pokutu vo výške 1 milión rubľov, čo je v prepočte vyše 11 000 eur. Ak sumu nezaplatí, hrozia jej až tri roky za mrežami.

Volanie po mieri je totiž v Rusku trestné, zákon prikazuje verejnosti mlčať alebo podporovať predlžovanie vojny. Dôchodkyňa Marina Noviková si však stojí za tým, že sa „postavila na stranu dobra a svetla“.

Ako píše portál Svoboda, podľa vyšetrovateľov dôchodkyňa začiatkom marca 2022 uverejnila príspevky s príbehmi svojich priateľov z Ukrajiny na svojom telegramovom kanáli Pravda Goroda Seversk, ktorý mal vtedy 170 odberateľov. Boli medzi nimi najmä správy o dianí v Energodare v Záporožskej oblasti.

„Som pripravená zaplatiť za právo zostať človekom. Uvedomujem si, že k oslobodeniu nedôjde. Spravodlivosť nie je pre ľudí, ako som ja. Prosím súd len o jedno – aby mi nevymeral pokutu, ale rovno stanovil dĺžku odňatia slobody, pretože nemám ani na najmenšiu pokutu podľa daného paragrafu a ani v prípade splátkového kalendára na päť rokov nemám odkiaľ získať peniaze,“ napísala.

Noviková je údajne od apríla v domácom väzení. Súd rozhodol, že jej správy boli falošné, pretože sa nezhodovali s verziou ruského ministerstva obrany. Za protivojnový postoj bolo podľa OVD-Info už stíhaných najmenej 528 osôb.

Domov
Zdieľať
Diskusia