Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
4. mája 2023, 6:45
Čas čítania 0:52

V 15-poschodovej bytovke budú môcť žiť výlučne slobodné ženy a obete násilia. Projekt z Británie však čelí aj kritike

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Súčasní nájomcovia objektu, ktorý by mal byť prestavaný, však s návrhom do veľkej miery nesúhlasia.

Vo Veľkej Británii schválili návrh na vytvorenie prvého bloku bytoviek, ktorý bude výhradne určený slobodným ženám. Dokopy by sa mal skladať zo 102 bytov a vybudovať ho má emancipačné združenie sufražetiek, ktoré založili pred viac ako 100 rokmi. Informoval o tom portál The Guardian.

Až 15-poschodová veža v Ealingu ponúkne domov pre ženy, ktoré čelia nerovnosti, zneužívaniu a nevýhodám na trhu s nehnuteľnosťami. Nájomníčky budú pravdepodobne zahŕňať obete domáceho zneužívania a ženy z etnických menšín, ktoré čelia značnému rozdielu v odmeňovaní, čo im znižuje dostupnosť bývania.

Muži sa tam dostanú len veľmi ťažko

Osoba, ktorá si byt prenajíma, musí byť slobodná žena. Muži budú môcť žiť v bloku veže len vtedy, ak sa stanú partnermi jedného z nájomníkov. Muž môže byť nájomníkom výlučne v prípade, ak je dospelým dieťaťom nájomníčky a možnosť prenajímať byt v budove zdedí po matke.

Transrodové ženy vrátane ľudí, ktorí majú v úmysle podstúpiť zmenu pohlavia, budú v bytoch rovnako môcť bývať. Na druhej strane muži, ktorí sa iba prezliekajú za ženy, transsexuálni muži a ktokoľvek, kto v minulosti spáchal násilie na ženách alebo deťoch, nebude môcť v bytovke bývať.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Projekt však mnoho súčasných nájomcov 15-poschodovej veže považuje za kontroverzný. Obyvatelia sa boja, že budú musieť opustiť svoje domovy a presídliť sa, aby mohla bytovka pre ženy vôbec vzniknúť, a tak už prebiehajú viaceré súdne spory.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Gayatri Malhotra, Jerome
Domov
Zdieľať
Diskusia