Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
3. mája 2023, 17:10
Čas čítania 0:59

Hrozivé čísla. Až 86 % škôl na Slovensku musí riešiť šikanu, počet prípadov sa postupom rokov neustále zvyšuje

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V každej desiatej škole riešia problémy so šikanou na mesačnej báze.

S problémom šikanovania sa stretla už väčšina slovenských škôl. V školskom roku 2019/2020 sa šikana vyskytla na viac ako 86 percentách škôl, v porovnaní s prieskumným šetrením v roku 2016 sa frekvencia prípadov zvýšila.

Pre TASR to uviedla zástupkyňa riaditeľky Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie Alena Kopányiová.

Našu reportáž o šikane nájdeš tu.


„Iba viac ako desatina koordinátorov prevencie potvrdila, že tomuto problému v škole nečelili,“ uviedla Kopányiová. Šikanovanie sa častejšie vyskytovalo na základných školách ako stredných školách. V prípade SŠ išlo skôr o gymnáziá ako odborné školy. Miera šikanovania bola nižšia v mestách s vyšším počtom obyvateľov, v rámci krajov bola šikana menej rozšírená v Košickom, Banskobystrickom a Trnavskom kraji.

V každej desiatej škole každý mesiac

„Z hľadiska frekvencie výskytu sa s prípadmi šikanovania školy najčastejšie stretávajú raz alebo dvakrát za rok, v tretine škôl ju riešia polročne a v každej desiatej škole každý mesiac,“ skonštatovala Kopányiová. Ako dodala, na SŠ sa šikanovanie objavovalo raz alebo dvakrát za rok, v prípade ZŠ bolo výrazne viac škôl, ktoré jej čelili polročne či mesačne.


Údaje VÚDPaP z prieskumu, ktorý mapoval aj výskyt šikanovania na Slovensku v roku 2018, ukazujú, že 56 percent žiakov ZŠ a vyše 50 percent žiakov SŠ počulo, že na škole niekoho šikanovali. Svedkom šikanovania bolo takmer 43 percent žiakov ZŠ a viac ako 46 percent žiakov SŠ, približne pätina žiakov ZŠ a SŠ uviedlo, že sami boli šikanovaní. Takmer 11 percent žiakov ZŠ a viac ako 13 percent žiakov SŠ sa sami na šikanovaní podieľali.

šikana
Zdroj: Pexels
Domov
Zdieľať
Diskusia