Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
7. mája 2023, 20:21
Čas čítania 0:51

Tento nápoj je najlepší na dlhodobú hydratáciu nášho tela, tvrdia vedci. Prekvapivo to nie je čistá voda

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Najstaršia univerzita v Škótsku testovala, ako dobre dokážu naše telo hydratovať jednotlivé druhy nápojov.

University of St. Andrews, najstaršia univerzita v Škótsku, prišla so zaujímavým zistením. Vo svojom výskume testovala, ako dobre dokážu naše telo hydratovať jednotlivé druhy nápojov. Čistá voda, či už s bublinkami, alebo bez, dokáže nášmu telu zabezpečiť rýchlu hydratáciu. Ak však chceme telo hydratovať na dlhšiu dobu, lepší efekt urobí iný druh nápojov, informuje portál CNN Health.


Pri dlhodobejšej hydratácii veľmi dobre fungujú nápoje, ktoré obsahujú trochu cukru, tuku a  bielkoviny. Všetky spomínané živiny obsahuje práve mlieko, ktoré podľa vedcov dokáže udržiavať tekutiny v žalúdku dlhšie, a tak aj zabezpečuje dlhodobejšiu hydratáciu tela.

Mlieko navyše obsahuje aj sodík, ktorý v tele pôsobí ako špongia, teda zadržiava vodu, čo má za následok menej vyprodukovaného moču.  

Mlieko je podľa vedcov ideálne na dlhodobú hydratáciu.
Mlieko je podľa vedcov ideálne na dlhodobú hydratáciu. Zdroj: Unsplash/Elizabeth Dunne


„Táto štúdia nám hovorí veľa z toho, čo sme už vedeli: elektrolyty, ako sodík alebo draslík, prispievajú k lepšej hydratácii, zatiaľ čo kalórie v nápojoch vedú k pomalšiemu vyprázdňovaniu žalúdka, a teda k pomalšiemu uvoľňovaniu moču,“ vysvetlila pre portál Melissa Majumdar, registrovaná poradkyňa zdravej výživy.


Štúdia ďalej vysvetľuje, že nápoje s vyšším obsahom cukru, ako sú ovocné šťavy alebo koly, nefungujú tak dobre v rámci hydratácie ako varianty nápojov s jeho nižším obsahom. Hoci môžu stráviť viac času v žalúdku, keď sa však dostanú do tenkého čreva, ich vysoká koncentrácia cukrov naštartuje proces nazývaný osmóza, ktorý v skutočnosti „ťahá“ vodu z tela.

Domov
Zdieľať
Diskusia