Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
9. mája 2023 o 8:25
Čas čítania 0:44

Slovenskí dovolenkári si budú musieť v Chorvátsku už čoskoro priplatiť. Poznáme výšku špeciálneho poplatku, ktorý krajina zavádza

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

O zavedení aj výške nového poplatku budú rozhodovať samosprávy a vedenia miest.

Chorvátska vláda pripravuje zákon, ktorý obmedzí počet turistov. ​Jeho súčasťou bude tzv. ekologická daň, ktorú budú turisti platiť pri každej návšteve miest. O novinke informovala chorvátska ministerka cestovného ruchu Nikolina Brnjacová, píše Večernji List. 

Nový poplatok za návštevu mesta budú platiť aj jednodňoví turisti. Ak sa návštevníci počas pobytu v Chorvátsku rozhodnú navštíviť niekoľko miest, je veľmi pravdepodobné, že poplatok zaplatia viackrát. Daň však nebude povinná na celom území krajiny. O jeho zavedení aj výške budú rozhodovať samosprávy a vedenia miest. 

Od jedného do troch eur

Zákonu bude predchádzať veľká analýza ubytovacích kapacít, zásob pitnej vody a tlaku na životné prostredie a infraštruktúru. Daň sa bude podľa ministerstva pohybovať vo výške od jedného do troch eur za deň. Novinka by mala pre turistov platiť až od budúceho roka. 

„Rozhodnú si o tom miestne samosprávy, ktoré môžu, ale nemusia ekologickú daň zaviesť. Faktom je, že niektoré lokality sú preplnené, pre niektoré sú zase veľkým problémom jednodenní návštevníci,“ priblížila ministerka. 

21. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:24 Nakupovali sme v chorvátskom supermarkete. Bežný nákup nestál ani 20 eur, jedna vec nás však šokovala (Reportáž) Nakupovali sme v chorvátskom supermarkete. Bežný nákup nestál ani 20 eur, jedna vec nás však šokovala (Reportáž)

Dôvodom zavedenia ekologickej dane je eliminovanie nepriaznivých dosahov turizmu na krajinu. Podľa ministerky má masívny turizmus nepriaznivý dosah na život domácich obyvateľov, ale aj na kultúrne a prírodné bohatstvo.

Mesto Zadar.
Mesto Zadar. Zdroj: TZG Zadar
Domov
Zdieľať
Diskusia