Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
9. mája 2023, 9:50
Čas čítania 0:36

VIDEO: Takto krásne rozžiarila polárna žiara oblohu nad Vysokými Tatrami. Pokochaj sa úkazom, ktorý na Slovensku často nevidíme

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied zverejnil zábery polárnej žiary z observatórií na Skalnatom plese a v Starej Lesnej.

Oblohu nad našou krajinou ešte 23. apríla rozžiarila polárna žiara, nazývaná ako aurora borealis alebo aurora australis. Fascinujúci prírodný úkaz zaznamenali aj kamery z observatórií na Skalnatom plese a v Starej Lesnej. Video zverejnil Astronomický ústav Slovenskej akadémie vied na Instagrame.  

Polárna žiara sa najčastejšie vyskytuje v blízkosti severného a južného pólu Zeme. Nečakaný prírodný úkaz v našich končinách bol následkom silnej geomagnetickej búrky. Pohľad na oblohu sfarbenú do odtieňov fialovej sa tak výnimočne naskytol aj Slovákom.

Prírodný úkaz vzniká stretom iónov zemskej atmosféry a slnečného vetra. „Slnečný vietor pozostáva z častíc, ktoré sú emitované zo Slnka do vesmíru. Keď sa tieto častice dostanú do zemskej magnetosféry, ktorá chráni našu planétu pred týmito časticami, môžu interagovať s atómovými a molekulovými vrstvami atmosféry. Pri tejto interakcii sa uvoľňuje energia, ktorá môže byť viditeľná ako polárna žiara,“ vysvetľujú odborníci z portálu iMeteo. 

Domov
Zdieľať
Diskusia