Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
17. mája 2023, 14:30
Čas čítania 2:16

Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave?

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Kryptomeny alebo akcie technologických spoločností patrili k najvýhodnejším investíciám posledných 10 rokov a šikovní investori dokázali vďaka nim zarobiť obrovské peniaze.

Rozmýšľal si niekedy nad tým, že investuješ peniaze do niečoho neznámeho, čo v budúcnosti vypáli a ty zarobíš slušný balík? 

Investovanie je dôležitou súčasťou finančnej gramotnosti a zároveň spôsobom, ako si zabezpečiť v budúcnosti finančnú nezávislosť. Za posledné desaťročie patrili k najlepším investičným príležitostiam akcie technologických firiem ako Apple, Amazon, Facebook alebo Google, ktoré zaznamenali vysoké zisky. Dvojciferné ročné nárasty mali aj investori investujúci do indexových fondov, ako napríklad S&P 500 alebo NASDAQ. 

Ak by si investoval pár tisícok eur do kryptomien pred desiatimi rokmi, dnes by si mal pravdepodobne  šesťcifernú sumu.
Ak by si investoval pár tisícok eur do kryptomien pred desiatimi rokmi, dnes by si mal pravdepodobne šesťcifernú sumu. Zdroj: Pexels/Mikhail Nilov


Viac ako nadštandardne si mohol zarobiť aj na nákupe kryptomien, najmä v prípade, ak si ich kúpil v ich začiatkoch. Veľmi výrazne rástli aj ceny nehnuteľností, na ktorých si mohol zarobiť, či už ich predajom, alebo na ich prenájme. Na niekoľkých príkladoch ti ukážeme, ako by mohli vyzerať tvoje investície, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do tých, ktoré sa dnes ukázali ako najvýhodnejšie. 


Kryptomeny by z teba urobili milionára

Podľa dostupných údajov bola priemerná cena jedného bitcoinu začiatkom mája 2013 okolo 115 amerických dolárov. Ak by si v tom období investoval do jeho nákupu napríklad 10 000 eur, dnes by si bol držiteľom zhruba 87 bitcoinov. V čase písania článku bol aktuálny kurz bitcoinu na úrovni 25 353 eur za jeden. Z toho vyplýva, že dnes by tvoja investícia mala hodnotu okolo 2, 2 milióna. 

Vývoj ceny krytomeny bitcoin za 10 rokov.
Vývoj ceny krytomeny bitcoin za 10 rokov. Zdroj: Kriptomat.io


Veľmi dobre by si zarobil aj v prípade, ak by si investoval do druhej najhodnotnejšej kryptomeny ethereum, ktorá prišla na trh v júli roka 2015. V tom čase sa predávala za zhruba 2,80 dolára. Dnes aj napriek zásadným otrasom na trhoch s kryptomenami sa cena etherea pohybuje okolo 1 680 eur.

Čítaj na ďalšej strane
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia