Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko TASR
11. mája 2023 o 9:56
Čas čítania 0:55

FOTOGALÉRIA: Toto je 10 najlegendárnejších momentov Igora Matoviča, ktorý dnes oslavuje 50. narodeniny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Prinášame ti pamätné momenty, ktoré formovali politickú identitu šéfa hnutia OĽaNO.

Bývalý slovenský premiér, exminister financií, zakladateľ a líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič má dnes (11. mája) 50 rokov.

Do politiky vstúpil v roku 2010, keď sa stal poslancom Národnej rady SR. Vo februári 2011 ho z poslaneckého klubu SaS vylúčili. Stalo sa tak po tom, keď pri hlasovaní podporil návrh novely zákona o štátnom občianstve strany Smer-SD, čím podľa partnerov porušil koaličnú dohodu.

Predčasné voľby v roku 2012 už absolvoval ako líder vlastného hnutia OĽaNO, ktorým je až dodnes. 

Jednoznačná výhra vo voľbách 

V parlamentných voľbách 29. februára 2020 išiel do boja o hlasy voličov v zoskupení OĽaNO, NOVA, Kresťanská únia a Zmena zdola. Obyčajní ľudia zvíťazili vo voľbách so ziskom 25,02 percenta, Matovič dostal od voličov 498 740 preferenčných hlasov.

S cieľom vyriešiť dlhotrvajúcu koaličnú krízu 28. marca 2021 vyhlásil, že ustupuje od svojich požiadaviek voči partnerom a vo vláde si vymení post s ministrom financií Eduardom Hegerom. Demisiu premiéra Matoviča prijala prezidentka SR Zuzana Čaputová 30. marca 2021 a novú vládu Hegera vymenovala 1. apríla 2021. Matovič v nej zastával post ministra financií.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Po necelých dvoch rokoch vo funkcii ministra financií prišiel 15. decembra 2022, teda v deň pádu vládneho kabinetu Hegera, doručiť do Kancelárie prezidenta SR svoju demisiu, ale hoci ju podpísal, napokon si to v poslednej chvíli rozmyslel. Z postu ministra financií odstúpil 23. decembra 2022 a opäť si začal uplatňovať mandát poslanca Národnej rady SR.

Igor Matovič a Richard Sulík spolu v strane dlho nevydržali. Šéf SaS ho vyhodil potom, čo v roku 2011 podporil poslanecký návrh strany Smer-SD.Matovič v roku 2016 usporiadal tlačovú konferenciu, počas ktorej na predsedu strany Sieť Radoslava Procházku vytiahol kompromitujúci materiál. Ten od Matoviča žiadal, aby sa podieľal na ilegálnom financovaní kampane.Matovičov merch so sloganom Fico chráni zlodejov je jedným z dôvodov, prečo došlo k zákazu používania grafických pomôcok v parlamente.Líder OĽaNO žiadal na tlačovej konferencii Roberta Fica, aby išiel na detektor lži. Ponúkal mu za to viac ako 133-tisíc eur.
Zobraziť galériu
(10)
Domov
Zdieľať
Diskusia