Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
11. mája 2023, 13:25
Čas čítania 0:53

Už 250 rokov je tento rebrík opretý o kostol v Jeruzaleme. Dôvod, prečo s ním nepohli, je bizarný

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

S rebríkom nepohli už stovky rokov zámerne.

V Bazilike Svätého hrobu v Jeruzaleme objavili nevídaný jav. Na jednom mieste sa tam nachádza rebrík, ktorý je v rovnakej polohe už 266 rokov, informuje portál Times Now.

Tento chrám považujú mnohí veriaci za významné pútnické miesto už viac ako 1500 rokov. Zmeny v náboženstve a vznik rozličných  kresťanských skupín spôsobili, že sa z kostola stala búrlivá téma konfliktov a horlivých diskusií.

Aby sa predišlo konfliktom, Osmanská ríša sa spoločne s európskymi národmi rozhodla zaviesť netradičné pravidlo, ktorá tam platí už stovky rokov. Zabezpečilo, že sa v chráme nebudú presúvať žiadne veci bez súhlasu všetkých šiestich kresťanských denominácií.

Rebrík v minulosti poslúžil ako provizórny balkón

Rebrík zo začiatku 18. storočia tak nikto neposunul už stovky rokov. Na mieste sa údajne nachádza už od roku 1728. Vyplýva to z rytiny kostola, ktorá ukazuje okrem baziliky aj podobizeň záhadného rebríka. Ten pri chráme začali používať ešte Arméni, ktorí ho istý čas využívali ako balkón. Takýmto trikom sa chceli vyhnúť plateniu daní. 

Osmanská ríša na mieste v minulosti zaviedla poplatok pre všetkých, ktorí do kostola prídu alebo z neho odídu.

Domov
Zdieľať
Diskusia