Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ivan Koribanič
13. mája 2023 o 12:40
Čas čítania 1:03

„Je to šialenstvo!“ Rusi zúria z návrhu, aby sa Kaliningrad premenoval na Kráľovec

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
„Je to šialenstvo!“ Rusi zúria z návrhu, aby sa Kaliningrad premenoval na Kráľovec
Zdroj: Wiki Commons/A.Savin

Tento návrh sa v Rusku stretol s odporom.

Poľská Komisia pre štandardizáciu zahraničných názvov nechce, aby v ich názvosloví viac existoval ruský Kaliningrad, upozornil Euractiv. Zaviesť by sa mal staronový názov Kráľovec, po poľsky Królewiec.

Na návrh už stihol zareagovať aj Kremeľ. „Toto už nie je ani rusofóbia. Čo sa deje v Poľsku, sú procesy hraničiace so šialenstvom,“ povedal hovorca Dmitrij Peskov.

Nesúhlas vyjadril aj bývalý ruský prezident a premiér Dmitrij Medvedev: „Ak sa Poliakom názov Kaliningrad nepáči, Poľsko by malo svoje názvy ulíc, ktoré kedysi okupovali Nemci, nahradiť nemeckými menami.“

Medvedev narážal na historický kontext, ktorý je pre Poliakov hlavným motívom pri zmene názvu Kaliningrad. Toto mesto ležiace na pobreží Pobaltského mora medzi Litvou a Poľskom pripadlo Sovietskému zväzu v roku 1945 po Postupimskej konferencii.

Mesto zmenilo názov až o rok neskôr. Königsberg (Kráľovec) premenovali na Kaliningrad na počesť boľševického revolucionára Michaila Ivanoviča Kalinina v roku 1946. Kalinina bol svojho času jedným z ľudí, ktorí nariadili popravu 21-tisíc poľských vojenských väzňov.

Okrem toho sa Kalinin podieľal aj na vojnovom zločine vraždy poľských dôstojníkov v Katyňskom lese. Samotný názov mesta Kaliningrad je podľa poľskej komisie umelý a nesúvisí to ako s históriou mesta, tak ani s regiónom, kde sa nachádza.

2. mája 2022 o 9:30 Čas čítania 6:15 Prečo leží kúsok Ruska uprostred Európy? Kaliningrad si Moskva odtrhla na konci vojny, využiť by ho mohla na okupáciu Pobaltia Prečo leží kúsok Ruska uprostred Európy? Kaliningrad si Moskva odtrhla na konci vojny, využiť by ho mohla na okupáciu Pobaltia

Ako tretí na možnú zmenu názvu mesta reagoval aj ruský veľvyslanec v Poľsku Sergej Andrejev. Podľa neho sa podobné pokusy objavili aj v minulosti. Niektorí poľskí politici používali pôvodný názov mesta Królewiec aj napriek tomu, že nešlo o oficiálny názov. „Z praktického hľadiska sa teda nič nemení,“ povedal.


Názov Kráľovec (po poľsky Królewiec) pochádza z 13. storočia, keď bol mestu pridelený po založení. Zásuhu na tom má križiacky Rád nemeckých rytierov, ktorým územie dlhé roky patrilo.

Domov
Zdieľať
Diskusia