Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Čítaš poslednú stranu článku:
Čo robiť, keď nezvládaš splácať svoje dlhy? Takto môžeš postupovať pri exekúcii

To, že budeš dlh ignorovať, neznamená, že nebude ďalej rásť o úroky z omeškania.

Svoje záznamy o dlhoch z úverového registra si navyše nemôžeš dať vymazať len tak. „Výmaz alebo oprava údajov v registri sú možné len v opodstatnených prípadoch, napr. v prípade nesprávnosti údajov. V zmysle platnej legislatívy ak je však evidovaný záznam správny, je evidovaný a uchovávaný v úverovom registri počas celej doby existencie dlhu a následne ešte päť rokov po splatení,“ vysvetľuje odborník. 


Častým problémom sú dlhy na sociálnom alebo zdravotnom poistení. Môže sa stať, že mi v týchto inštitúciách bude rásť dlh celé roky bez toho, aby som o tom mal vedomosť? 

„Domnievame sa, že dlžníci by vždy mali disponovať vedomosťou o tom, že sú dlžníkmi, keďže dlžníkmi sa stávajú na podklade nejakého rozhodnutia,“ vysvetľuje odborník. Zdravotné poisťovne a rovnako aj Sociálna poisťovňa sú navyše povinné k 20. dňu v kalendárnom mesiaci zverejňovať a aktualizovať zoznamy svojich dlžníkov. 

sociálna poisťovňa
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa


Ak si si teda nie istý, či dlh v spomínaných inštitúciách máš alebo nie, jednoducho si to over na ich stránkach alebo v pobočkách. Ak zistíš, že dlh máš, mal by si ho čím skôr vyrovnať. V prípade, že na jeho splatenie nemáš dostatok peňazí, môžeš požiadať o splátkový kalendár. To, že budeš dlh ignorovať, neznamená, že nebude ďalej rásť o úroky z omeškania. Odborník navyše dodáva, že zdravotné poisťovne ani Sociálna poisťovňa nemajú povinnosť vymáhať dlh, hneď ako vznikne.


Ako by som mal postupovať, ak mi doručia exekúciu a nemám prostriedky na jej zaplatenie?

V takomto prípade by si mal podľa právnikov bezodkladne kontaktovať exekútora so žiadosťou o splátkový kalendár a snažiť sa s ním dohodnúť na tom, ako budete situáciu riešiť. Exekútor ti totiž možnosť splatiť dlh v splátkach povolí iba v tom prípade, ak budú splnené podmienky v zmysle platnej legislatívy.

Za najhorší možný prístup považujeme, ak dlžník nepreberá poštu a s exekútorom nekomunikuje.

Inak povedané, dlžníkovi automaticky nepripadá právo môcť platiť svoje dlhy v splátkach. Odborníci okrem toho odporúčajú preveriť si aj všetky ďalšie dostupné zákonné možnosti, ktoré by ti v danej nepríjemnej situácii mohli pomôcť, ako je napríklad odklad exekúcie, zastavenie exekúcie, prípadne oddlženie.

15. novembra 2023, 9:00 Čas čítania 2:36 Hypotéky môžu byť ešte drahšie. V prípade vyššieho zdanenia bánk by nemuselo dostať úver až 20-tisíc Slovákov Hypotéky môžu byť ešte drahšie. V prípade vyššieho zdanenia bánk by nemuselo dostať úver až 20-tisíc Slovákov

Aké najčastejšie chyby robia ľudia pri riešení exekúcií?Najčastejšou chybou je jednoznačne ignorovanie vzniknutej situácie, čo má za následok navyšovanie dlhu. „Za najhorší možný prístup považujeme, ak dlžník nepreberá poštu a s exekútorom nekomunikuje. Ďalšou chybou, ktorej sa dlžník môže dopustiť, je nepreverenie všetkých dostupných zákonných možností, ako je napríklad odklad exekúcie, zastavenie exekúcie, prípadne oddlženie,“ dopĺňa odborník. 


Je pravda, že ak máme dlh na sociálnom alebo zdravotnom poistení alebo nezaplatenú pokutu, môžu nám automaticky zablokovať bankový účet?

Zablokovanie peňazí na účte v banke patrí medzi najčastejšie a najrýchlejšie formy výkonu exekúcie, ale, samozrejme, musí byť vykonané v súlade so zákonom. Ak chce exekútor vyriešiť tvoj dlh takýmto spôsobom, musí banke doručiť príkaz na začatie exekúcie. 


Banka ti však nezablokuje celý účet, ale len sumu vo výške vymáhanej pohľadávky a jej príslušenstva. „V dôsledku uvedeného bude až do výšky zablokovanej sumy znemožnená realizácia všetkých platieb, z účtu teda budú môcť odísť len platby, ktoré budú určené výhradne na uspokojenie pohľadávky a jej príslušenstva, a to na účet určený exekútorom,“ vysvetľuje.

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Domov
Zdieľať
Diskusia