Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eliška Hulová
16. mája 2023 o 14:15
Čas čítania 0:55

Medveďov bude tento rok poriadne veľa. Obľúbený región na strednom Slovensku varuje turistov, zvieratá sú tam veľkou hrozbou

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Medveďov bude tento rok poriadne veľa. Obľúbený región na strednom Slovensku varuje turistov, zvieratá sú tam veľkou hrozbou
Zdroj: Unsplash/Anthony Renovato

Populácia medveďov hnedých na Poľane je tento rok opäť vysoká. Ochranári sa obávajú, že medvede začnú znova chodiť k rodinným domom a na polia.

Nárast populácie medveďa hnedého na Poľane bude aj tento rok vysoký. Zapríčinila to nízka úmrtnosť medveďov počas zimného obdobia. Oznámila to riaditeľka Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Poľana Vladimíra Fabriciusová.

Poľovné združenia už požiadali aj o to, aby mohli na viacerých miestach na Poľane monitorovať fotopasce. „Potrebujeme vedieť, čo sa v hore deje. Situácia sa vyhrotila vlani, keď medvede chodili k rodinným domom,“ spresnila s tým, že v súčasnosti odhadujú, že je na Poľane okolo 300 medveďov.

Medvede pri obydliach už od februára

Vegetačné obdobie je posunuté a medvede preto začali chodiť k ľudským obydliam už aj vo februári. „Predpokladáme, že keď začnú dozrievať prvé plody, budú prichádzať aj naďalej, a to aj na polia. Je to ich neprirodzené správanie,“ doplnila riaditeľka.

CHKO upozorňuje, že s populáciou niečo nie je v poriadku. Medvedice sa približujú k ľudským sídlam, čo pre ne nie je typické. „Obyčajne si chránia mláďatá,“ zdôraznila s tým, že na niektorých miestach sa vyskytujú aj medvedice s mláďatami i so samcom.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Konštatovala, že klimatická zmena sa prejavuje aj na Poľane. „Vzrastá nutričná hodnota prirodzených porastov a drevín, rozsah bučín i dubín, čo je prirodzená potrava pre medvede. V dostatočnej miere tak prežívajú a nemajú nepriateľa,“ objasnila.

Situáciu na Poľane nemožno porovnávať s Nízkymi Tatrami či Malou a Veľkou Fatrou. Poľana nemá turistické centrá a problémom je, že sa tam populácii medveďov veľmi dobre darí. Zver prekročila mieru plachosti. 

medveď hnedý
Zdroj: Unsplash/Anthony Renovato
Domov
Zdieľať
Diskusia