Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
16. mája 2023 o 14:57
Čas čítania 0:54

Policajtov budú môcť na Slovensku robiť už 18-roční. Veľká novinka prešla parlamentom, Policajný zbor to má zatraktívniť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vek potrebný na vstup do Policajného zboru sa zníži na 18 rokov. Zmena má za cieľ zvýšiť záujem o prácu v polícii.

Potrebný vek na vstup do Policajného zboru sa zníži na 18 rokov. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a železničnej polície. Poslanci Národnej rady ju v utorok schválili.

kadet polícia
Zdroj: Polícia SR (Facebook)

Z dôvodu zníženia veku z 21 na 18 sa zo zákona vypustí štátna služba kadeta. Zrušením štátnej služby kadeta a opätovnou možnosťou prijímania uchádzačov do štátnej služby od 18 rokov sa má odstrániť dvojkoľajnosť v systéme prijímania do služobného pomeru.

Táto zmena má za cieľ zvýšiť záujem občanov o službu v polícii a prípadne aj v ďalších zložkách patriacich do pôsobnosti tohto zákona. Tí, ktorí budú mať záujem, sa môžu prihlásiť hneď po ukončení úplného stredoškolského vzdelania. Autori zmeny si od toho sľubujú pozitívny vplyv na kvalitnejšie a taktiež udržateľné personálne obsadenie.

Zvyšuje sa výška rizikového príplatku

Novela presnejšie určí, ako dlho musí policajt s kvalifikačným denným bakalárskym vzdelaním absolvovať prípravnú službu a skúšobnú lehotu.

Poslanci odsúhlasili aj pozmeňujúci návrh, ktorým sa mení suma maximálnej výšky rizikového príplatku z pôvodných 232,5 eura na 500 eur. Zvýšenie bude dobrovoľné a bude mať nad ním kontrolu minister.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Na 500 eur sa zvýši aj maximálna výška príspevku na bývanie. Bude možné flexibilnejšie reagovať na potrebu zlepšenia personálnej situácie najmä v služobných úradoch, ktoré sú prevažne v regiónoch s kritickým nedostatkom pracovnej sily a výrazne stúpajúcimi nákladmi na bývanie.

Domov
Zdieľať
Diskusia