Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eliška Hulová TASR
22. mája 2023 o 17:28
Čas čítania 0:54

MAPA: Pozri si, ako klesla nezamestnanosť na Slovensku. Jeden kraj zaznamenal rekordné číslo

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
MAPA: Pozri si, ako klesla nezamestnanosť na Slovensku. Jeden kraj zaznamenal rekordné číslo
Zdroj: Unsplash/Markus Spiske) Facebook (Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR)

Na celom Slovensku klesol podiel uchádzačov o zamestnanie.

V apríli tohto roku klesla nezamestnanosť takmer vo všetkých krajoch Slovenska. Informovalo o tom Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny na svojej facebookovej stránke

Prehľadná grafika je rozdelená na kraje a ukazuje pokles podielu disponibilných uchádzačov o zamestnanie v produktívnom veku v percentách. Disponibilní uchádzači sú ľudia v produktívnom veku, ktorí môžu hneď po ponuke práce nastúpiť do pracovného pomeru.

V apríli sa znížil na 4,08 % z marcových 4,29 %. Nezamestnanosť v apríli klesla najvýraznejšie od októbra 2021. Pokles bol čiastočne spôsobený zmenami v oblasti aktivačných prác. 

Najväčší pokles nezamestnanosti zaznamenali na východe Slovenska. „Na celoštátnej úrovni poklesol medzimesačne o 0,21 percentuálneho bodu, v Košickom kraji dokonca o 58 stotín percenta,“ priblížil úrad práce. V Prešovskom kraji to bolo –0,50 % a o viac ako štvrť percentuálneho bodu klesla nezamestnanosť v Banskobystrickom kraji.

Naopak, najmenší pokles bol na západe Slovenska v Trnavskom (–0,01 %) a v Nitrianskom kraji (–0,05 %). V Bratislavskom kraji nebol zaznamenaný žiadny pokles nezamestnanosti. 

Úroveň nezamestnanosti, ako aj počet uchádzačov o zamestnanie sa už takmer vrátili na hodnoty spred pandémie. Rezort práce vyčlení z Programu Slovensko 339 miliónov eur na projekty, ktoré môžu počas najbližších rokov pomôcť približne 77 000 ľuďom pri uplatnení sa na trhu práce. Zdroje z Programu Slovensko majú slúžiť na podporu zamestnanosti, a to aj znevýhodnených uchádzačov o zamestnanie, akými sú napríklad mladí ľudia, občania vo veku nad 50 rokov či dlhodobo nezamestnaní.

Domov
Zdieľať
Diskusia