Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
17. mája 2023, 11:25
Čas čítania 0:34

Kňazi dostanú QR kód, ktorý veriacim ukáže, či sú podozriví zo sexuálneho zneužívania. Chceme byť transparentní, hovoria Francúzi

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Trojica farieb po naskenovaní ukáže status duchovného.

Katolíckym kňazom vo Francúzsku pridelia preukazy s QR kódmi, vďaka ktorým budú môcť veriaci zistiť, či nie sú podozriví zo sexuálneho násilia. Podľa portálu France24 by mal tento QR kód ľuďom následne ukázať jednu z trojice farieb – zelenú, oranžovú a červenú.

Zelená farba znamená, že je všetko v poriadku a kňaz môže viesť omšu aj spovede. Oranžová farba naznačuje určité obmedzenia a môže znamenať napríklad to, že duchovný bol len nedávno vysvätený. Červená farba veriacim prezradí, že kňazovi pozastavili duchovnú činnosť, pretože čelí napríklad obvineniam zo sexuálneho zneužívania.

François Devaux, bývalý šéf organizácie La Parole Libérée, ktorá zoskupuje obete sexuálneho zneužívania v cirkvi, považuje tento nápad za nezmysel.

„Je to pomerne neobyčajné opatrenie a podľa môjho názoru jeden z troch najhlúpejších nápadov katolíckej cirkvi,“ uviedol. Cirkev už preukazy rozdala biskupom a ďalších 18 000 kňazov a diakonov ich dostane do konca roka 2023.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Flickr/Catholic Church England
Domov
Zdieľať
Diskusia