Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Čítaš poslednú stranu článku:
Tiger tam dohrýzol ženu, majiteľ ponúkal mláďatá za 5 000 €. Ranč pri Žiline, kde lev zabil muža, má na konte plno škandálov

Jednotlivé časti tigrieho tela sú pritom žiadanou komoditou napríklad v tradičnej čínskej medicíne, a tak na návštevu ranča pri Žiline pricestoval fiktívny záujemca o kúpu tigrov práve z Číny. Bajánek vtedy mužovi ponúkol na predaj viacero starších zvierat, ale okamžite bol ochotný rozprávať sa aj o predaji tigrích mláďat. Za jedno mláďa si vypýtal 5 000 eur.

Zákony upravujúce chov exotických zvierat na Slovensku sú síce prísne, no podľa ICJK sa dajú kreatívne obchádzať. Keď sa údajný záujemca z Číny prestal pýtať na predaj živých zvierat a chcel zistiť, či mu Bajánek môže predať jednotlivé časti tigrieho tela, tak ochotne pritakával. Bajánek v tej chvíli nemal k dispozícii kosti ani kožu, ale skonštatoval, že ich vie zabezpečiť.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

Na Slovensku síce chovatelia musia každé úmrtie tigra hlásiť úradom a pracovník Štátnej veterinárnej a potravinovej správy dohliada na to, ako uhynuté zviera naložia na auto a odvezú do kafilérie pri Žiline, lenže po ceste sa teoreticky môže „stratiť“ a poslúžiť na výrobu tradičnej čínskej medicíny.

V roku 2020 sa na čiernom trhu pohybovali ceny 1 gramu tigrieho bujónu na úrovni 50 až 60 eur. Čínska medicína verí, že takýto bujón vie blahodarne pôsobiť na kĺby. Z jedného uhynutého tigra vedia priekupníci následne vyrobiť takýto bujón za viac ako 500-tisíc eur.

lev
Zdroj: Facebook/Ranč pri Žiline

Mali by to zavrieť, hovoria recenzie

O tom, že zvieratá sa na ranči pri Žiline nemali najlepšie, svedčia desiatky recenzií, ktoré návštevníci areálu zanechali v mapách od Googlu. Momentálne má ranč viac ako 300 recenzií, z ktorých vychádza priemerné hodnotenie 2,1 z 5 hviezdičiek.

Ak sa človek začíta do komentárov od ľudí, zrejme máloktorá recenzia by ho mohla presvedčiť, aby ranč navštívil. Väčšina ľudí v posledných rokoch upozorňovala na úbohé podmienky, v ktorých zvieratá žili. Staré klietky, miniatúrne betónové výbehy, depresívne vyzerajúce zvieratá a ploty, ktoré ich ledva oddeľujú od návštevníkov. 

„Ak tam chcete ísť a myslite si, že recenzie sú klamlivé, tak nemáte pravdu. Toto miesto bolo fakt hrozné,“ píše návštevníčka Adriána, ktorá miesto hodnotila iba pred týždňom. „Myslím si, že by to mali zavrieť. Tie zvieratá, chúďatká, fakt mi ich bolo ľúto. Bordel všade. Ako cintorín. Fakt hrozné, naozaj by to mali zavrieť,“ píše emotívne.

6. apríla 2024, 6:24 Čas čítania 20:02 VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky

Štátna veterinárna a potravinová správa pritom v roku 2018 ranč skontrolovala a zistila, že areálom v žľabe preteká znečistená voda, v ktorej sa nachádza väčšie množstvo výkalov, a z tohto žľabu zvieratá pijú.

Majiteľ Jozef Bajánek mal od štátu výnimku na chov nebezpečných zvierat platnú do roku 2019, no v nasledujúcich rokoch už zvieratá choval prakticky načierno. Štát mu výnimku nepredĺžil, pretože na chov tigrov či leva nemal dostatočne veľké priestory.

Čítaj na predchádzajúcej strane
Dočítal si celý článok
Strana 2 z 2
Späť
Zdieľať
Diskusia