Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
18. mája 2023, 15:25
Čas čítania 1:03

AKTUÁLNE: V Českom Švajčiarsku vypukol požiar, hlásia najvyšší stupeň poplachu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na miesto mieri deväť hasičských jednotiek a povolaný bol aj vrtuľník s hasiacim vakom.

v Národnom parku České Švajčiarsko v Česku vypukol požiar, ktorý zasiahol oblasť medzi Pravčickou bránou a štátnou hranicou s Nemeckom.

Hasiči vyhlásili tretí stupeň poplachu. Na miesto mieri deväť hasičských jednotiek a povolaný bol aj vrtuľník s hasiacim vakom. Na Twitteri to uviedol Hasičský záchranný zbor Úsťanského kraja.

Dôvodom požiaru je pravdepodobne pyrotechnika 

Hovorca správy národného parku Tomáš Salov podľa stanice ČT24 uviedol, že horí na prístupovej ceste k Pravčickej bráne. Požiar podľa jeho informácií vznikol zrejme z pyrotechniky.


„Podľa informácií od našich strážcov si nemeckí návštevníci kúpili pyrotechniku v Hřensku a vyrazili smerom k Pravčickej bráne. A tam ju asi odpaľovali a podarilo sa im to zapáliť,“ spresnil pre server Seznam Zprávy Salov. Dodal, že muži sú už zrejme v rukách polície.


„Hasiči znova po desiatich mesiacoch zasahujú pri požiari v Českom Švajčiarsku. Na mieste je všetka dostupná technika. V kontakte sme aj s nemeckou stranou,“ napísal na sociálnej sieti Twitter český minister vnútra Vít Rakušan. Zasahujúcim zložkám poskytuje súčinnosť aj polícia.


Dosiaľ najrozsiahlejší požiar v novodobej českej histórii vypukol v Národnom parku České Švajčiarsko vlani v júli a zasiahol plochu viac ako 1000 hektárov. Domovy muselo opustiť niekoľko desiatok ľudí, odísť museli aj turisti. Plamene sa podarilo uhasiť až po 20 dňoch. Pri požiari zasahovalo približne 6000 hasičov a 400 kusov techniky vrátane hasičských lietadiel a vrtuľníkov.

Domov
Zdieľať
Diskusia