Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Radka Klučárová
23. mája 2023, 10:28
Čas čítania 1:20

Príťažlivosť komárov ovplyvňujú pachy. Vedci zistili, čomu sa vyvarovať, aby ťa neotravovali

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na príťažlivosť komárov má vplyv jedinečný pachový profil človeka.

To, či sme pre komáre príťažliví, môže ovplyvniť výber parfumov, mydiel a napríklad aj pracieho prostriedku, vyplýva zo štúdie uverejnenej v časopise iScience. Skúsení vedci z Virginia Polytechnic Institute and State University publikovali 10. mája zaujímavé zistenia, ktoré môžu pomôcť aj Slovákom. 

Komáre sa pri hľadaní hostiteľa spoliehajú predovšetkým na čuchové signály, ktoré im nepriamo vysielame. Niektoré hygienické prípravky sú pre nich podľa najnovších zistení atraktívnejšie ako iné. Dokonca existujú vône, ktoré môžu nepriamo fungovať aj ako odpudzovače. 

V nedávnom výskume vedci testovali štyri značky mydiel (Dial, Dove, Native a Simple Truth) na štyroch dobrovoľníkoch, v rámci ktorých analyzovali chemické zloženie odobratím vzoriek neumytých dobrovoľníkov a následne aj vzoriek po umytí každou zo spomenutých značiek mydla. 

Mydlo môže priťahovať komáre

Používanie mydla a pravdepodobne aj inej kozmetiky môže výrazne zvýšiť našu atraktivitu pre komáre. Dôležitú úlohu zohráva jeden faktor, a to výber vône. Z výskumu vyplynulo, že najlákavejšími sú pre komáre kvetinové vône. 

25. apríla 2024, 11:00 Čas čítania 2:28 Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec) Prečo si vždy nájdeš miesto na dezert? (Vysvetľuje vedec)

Dobrovoľníci viac lákali komáre po umytí mydlom značiek Dove, Dial a Simple Truth. Nie je to však pravidlom. Na príťažlivosť má vplyv aj pachový profil človeka, ktorý je u každého jedinečný a môže sa meniť v závislosti od prostriedku aj prirodzeného pachu človeka. 

Najlepšie v teste obstálo mydlo značky Native s kokosovou vôňou. Odborníci sa nazdávajú, že práve kokosové oleje môžu komáre odpudzovať. Paradoxne práve v lete ľudia siahajú skôr po sladkých kvetinových vôňach a práve to z nich môže robiť cieľ pre komáre, ale aj iný hmyz. 

Komáre uprednostňujú aj tieto krvné skupiny a typy ľudí 

Komáre uprednostňujú hostiteľov aj podľa krvných skupín. Z dlhoročných výskumov je jasné, že komáre uprednostňujú krvné skupiny v poradí 0, A, B a AB. Známe je aj to, že komáre obľubujú teplo ľudského tela a oxid uhličitý. Z tohto dôvodu sú najviac ohrození športovci a ľudia, ktorí vyvíjajú telesnú aktivitu.

Viac štípancov si na tele nájdu pravdepodobne aj tehotné ženy a ženy približne v strede menštruačného cyklu, a to z dôvodu hormonálnych zmien. Naša krv je však pre komáre o niečo chutnejšia napríklad aj po vypití piva.

komár
Zdroj: pxhere.com
Domov
Zdieľať
Diskusia