Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. mája 2023 o 8:29
Čas čítania 1:08

Slovenské poisťovne môžu výrazne zdražieť v dôsledku počasia. Pre zákazníkov majú radu, ako ešte ušetriť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odborníci odhadujú, že viac ako 50 percent nehnuteľností na Slovensku nie je poistených.

Na extrémne počasie v čoraz väčšej časti Slovenska môžu poisťovne reagovať zvýšením cien alebo odmietnutím nových zmlúv v najrizikovejších oblastiach. Upozornila na to spoločnosť OVB Allfinanz Slovensko.

Riziko extrémnych prejavov prírodných živlov na Slovensku bude stúpať. Inštitút environmentálnej politiky spracoval spolu s odborníkmi z Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj štúdiu ohrozenia Slovenka klimatickými hrozbami.

Zo zistení vyplynulo, že takmer milión ľudí žije v najvyššom stupni ohrozenia extrémnymi horúčavami. Sucho ohrozuje najviac Žitný ostrov. Naopak, extrémne zrážky a z nich plynúce záplavy najviac ohrozujú okresy Tvrdošín, Snina a Sobrance.

Je dôležité uzavrieť si poistnú ochranu čím skôr

Poisťovne budú na tieto zvýšené riziká reagovať buď zvyšovaním cien poistného, alebo ukončením uzatvárania nových poistných zmlúv v danej oblasti. „Je pravdepodobné, že časom budú poisťovne pri rizikových oblastiach uplatňovať práve druhé riešenie. Ak máte nehnuteľnosť v rizikovej oblasti, je dôležité uzavrieť si poistnú ochranu čím skôr. V takom prípade poisťovňa môže vypovedať vašu zmluvu až pri splnení zákonných podmienok na podanie výpovede,“ povedal finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Odborníci odhadujú, že viac ako 50 percent nehnuteľností na Slovensku nie je poistených. Ďalším problémom je podľa spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko podpoistenie pre neaktualizované zmluvy.

Z prieskumu, ktorý si objednala spoločnosť OVB, vyplýva, že 44 percent ľudí by malo záujem o preskúmanie ich poistnej zmluvy s cieľom zistiť, či je aj ich majetok podpoistený. Riziko podpoistenia si uvedomuje 57 percent respondentov.

Poisťovňa môže podľa legislatívy vypovedať zmluvu pri poistení nehnuteľnosti z niekoľkých taxatívnych dôvodov. Patria medzi ne aj zvýšené riziko a časté škodové udalosti.

Poisťovne sa pri uzatváraní zmlúv pýtajú na výskyt povodní, záplav a ďalších živelných udalostí v oblasti za posledných desať rokov. Ak počet škodových udalostí pri konkrétnej nehnuteľnosti následne prekročí istú mieru, môže poisťovňa vypovedať zmluvu.

Domov
Zdieľať
Diskusia