Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad
25. mája 2023, 8:26
Čas čítania 0:47

Tisícky Slovákov dostávajú dôchodok vo výške stoviek eur ešte predtým, ako im ho priznajú. Sociálna poisťovňa teraz vyvracia mýty

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Sociálna poisťovňa vysvetľuje, ako funguje preddavok na dôchodok, ktorý vypláca mnohým Slovákom.

Sociálna poisťovňa vypláca množstvu Slovákov dôchodok ešte predtým, ako naň majú zákonný nárok. Ide o preddavkovú výplatu dôchodku, ktorú Sociálna poisťovňa realizuje v prípade, ak je preukázané, že človeku bude dôchodok priznaný, no štát naďalej preveruje posledné detaily. 

Sociálna poisťovňa teraz upozorňuje, že ak človek preddavok dostáva, úrady následne po oficiálnom priznaní dôchodku nikdy preddavok nežiadajú naspäť. „V súvislosti s medializovanými vyjadreniami o preddavkovej výplate dôchodku Sociálna poisťovňa zdôrazňuje, že preddavkovú výplatu dôchodku nikdy nežiada vrátiť,“ vysvetľuje na svojom webe.

Peniaze netreba vracať

Výška preddavku je podľa poisťovne približne vo výške, ktorá sa „čo najviac približuje sume dôchodku vypočítanej z už preukázaných skutočností“. 

„Ak je spoľahlivo preukázané, že žiadateľovi vznikol nárok na dôchodok (napr. v prípade starobného dôchodku získal najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia), Sociálna poisťovňa vždy vypláca dôchodok preddavkovo ako prejav proklientskeho prístupu,“ informuje na webe.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Sociálna poisťovňa reaguje na tvrdenia zo sociálnych sietí, kde sa šíria informácie, že štát síce dostane preddavok dôchodku, no následne si na peniaze musí dávať dobrý pozor, pretože ich bude musieť vrátiť úradom hneď, ako sa celý proces priznania dôchodku skončí.

Po skončení procesu a získaní potrebných podkladov je podľa Sociálnej poisťovne dôchodok priznaný vo vyššej sume a človeku je rozdiel doplatený.

Dôchodok, peniaze
Zdroj: TASR/Milan Kapusta, Getty Images/PhotoAlto/Frederic Cirou
Domov
Zdieľať
Diskusia