Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
29. mája 2023, 7:05
Čas čítania 0:59

Nekoná sa žiadna zmena režimu. Voľby v Turecku opäť vyhral Erdogan, svojich 20 rokov vládnutia si teraz výrazne predĺži

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Erdogan bude vládnuť do roku 2028.

Víťazom druhého kola prezidentských volieb v Turecku sa stal úradujúci prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa agentúry AFP to v nedeľu večer oznámil predseda tureckého volebného úradu Ahmet Yener. Týmto víťazstvom sa Erdoganovo doteraz 20 rokov trvajúce vládnutie Turecku predĺži do roku 2028.

„Na základe predbežných výsledkov bolo stanovené, že Recep Tayyip Erdogan bol zvolený za prezidenta,“ citovala štátna tlačová agentúra Anadolu predsedu Najvyššej volebnej rady Ahmeta Yenera.

Yener dodal, že Erdogan podľa doteraz sčítaných hlasov získal podporu približne 55,41 % voličov, zatiaľ čo jeho súpera, kandidáta opozície Kemala Kiličdaroglua volilo 46,59 % voličov.

Podľa štátnej tlačovej agentúry Anadolu z výsledkov po spočítaní takmer 99 % hlasov vyplýva, že Erdogan dosiahol 52 % zisk, zatiaľ čo Kiličdaroglu má 48 %. Agentúra ANKA, ktorá má blízko k opozícii, zaznamenala takmer rovnaké údaje, podotkla agentúra DPA.

Erdogan svoje víťazstvo označil za triumf demokracie

„Dnes nikto neprehral. Vyhralo všetkých 85 miliónov (občanov). Teraz je čas zjednotiť sa okolo našich cieľov a snov,“ povedal Erdogan v prejave k davu desaťtisícov svojich priaznivcov, ktorí sa zišli pred prezidentským palácom v Ankare.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Svoje víťazstvo označil Erdogan za triumf demokracie. „Nie sme jediní víťazi. Turecko je víťaz, naša demokracia je víťazom,“ povedal. Voľby v roku 2023 považuje Erdogan za najdôležitejšie v novodobých dejinách krajiny a občania sa v nich vyslovili v prospech storočia Turecka. „Musíme pre náš ľud pracovať dňom i nocou,“ povedal Erdogan.

Zdôraznil, že obnova oblastí zasiahnutých zemetraseniami zo 6. februára bude aj naďalej najvyššou prioritou vlády. Pripomenul, že na 29. mája pripadá 570. výročie dobytia Istanbulu osmanským sultánom Mehmetom II.

erdogan
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia