Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ema Stanovská
29. mája 2023, 11:30
Čas čítania 1:41

Čo je to akútna disekcia aorty, na ktorú zomrel Daniel Heriban? Začína sa bolesťou hrudníka a chrbta, úmrtnosť je až 73 %

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ochorenie postihuje dvakrát častejšie mužov ako ženy. Až 40 % pacientov zomiera bezprostredne pri prvých príznakoch.

Ešte deň pred svojou smrťou bol v nemocnici s bolesťami chrbta, lekári nič nenašli, a tak ho poslali domov. Na druhý deň k nemu pre bolesti privolali záchranku, tá mu však už pomôcť nevedela.

Štyridsaťtriročný herec a hudobník Daniel Heriban zomrel na zástavu srdca. Príčina úmrtia nebola hneď známa, až výsledky pitvy ukázali, že išlo o ojedinelú diagnózu – akútnu disekciu aorty, teda trhlinu v hlavnej tepne srdca. Čo je to za ochorenie a prečo je také komplikované ho odhaliť včas?

Úmrtnosť dosahuje až 73 %

Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) ho definuje ako závažné ochorenie aorty, pri ktorom sa krv dostane z dutiny aorty do jej steny, prúdi medzi jej vrstvami a následne sa opäť vracia dovnútra aorty. 

24. mája 2023, 15:58 Čas čítania 0:32 Falošné účty šíria hoaxy o príčine úmrtia herca Daniela Heribana. Rovnaké nepravdy šíria roky Falošné účty šíria hoaxy o príčine úmrtia herca Daniela Heribana. Rovnaké nepravdy šíria roky

Výskyt disekcie aorty nie je častý a väčšinou postihuje starších pacientov, skôr mužov (dokonca až dvakrát častejšie ako ženy). Problémom je, že symptómy sa môžu ľahko zameniť s inými ochoreniami. Z tohto dôvodu môže byť pacient diagnostikovaný neskoro, čo znižuje šancu na jeho prežitie a úspešné vyliečenie.

Heriban
Zdroj: TASR

40 % pacientov zomiera bezprostredne pri prvých príznakoch, celková úmrtnosť sa podľa kardiologickej kliniky Univerzity Komenského odhaduje na 73 %. Odhaduje sa, že toto ochorenie by mohlo do roku 2030 trápiť až polovicu pacientov starších ako 75 rokov.

Prejavuje sa ostrou bolesťou chrbta

Toto ochorenie sa prejavuje náhlou bolesťou na hrudníku, vo vrchnej časti chrbta alebo medzi lopatkami, ktorá smeruje do krku alebo smerom dolu po chrbte až do brucha a panvy. Bolesť býva zvyčajne ostrá, trhavá, veľmi silná.

Podľa VÚSCH môže byť prítomná aj strata vedomia, sťažené dýchanie alebo pocit dusenia, príznaky ako pri cievnej mozgovej príhode (náhle vzniknuté poruchy reči, slabosť, oslabenie polovice tela) či nemožnosť nahmatania pulzu na končatine/končatinách.

Rizikový je vysoký krvný tlak aj vzpieranie

Ochorenie môže vzniknúť vtedy, keď je stena aorty oslabená alebo zapálená. Vyskytuje sa u pacientov, ktorých dlhodobo trápi vysoký krvný tlak, vrodené ochorenia spojiva, či u ľudí, ktorí prekonali úrazy hrudníka (napríklad pri autonehode). Rizikovými faktormi je aj tehotenstvo a vzpieranie ťažkých váh.

19. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 6:33 Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor) Lekárka z celebritnej estetickej kliniky: Kedysi ženy prichádzali s fotkami Kim Kardashian, dnes s Bellou Hadid (Rozhovor)

Ak lekár pacientovi včas odhalí akútnu disekciu aorty, je potrebné konať hneď. Nutný je okamžitý chirurgický zásah, ktorý spočíva v rekonštrukcii aorty a zamedzeniu toku krvi mimo jej dutiny. Pacientovi sa nasadia aj lieky na zníženie krvného tlaku. Nutné sú aj pravidelné CT/MRI kontroly.

Aby sme predchádzali vzniku tohto ochorenia, odborníci radia udržiavať si zdravý životný štýl, najmä vhodnú hladinu krvného tlaku a hmotnosť, a vyhýbať sa cigaretám.

Na akútnu disekciu aorty zomrel aj člen kapely Depeche Mode Andrew Fletcher. Podobne ako pri Heribanovi, aj známy hudobník zomrel náhle, avšak podstatne neskôr – vo svojich šesťdesiatich rokoch.

Domov
Zdieľať
Diskusia