Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
29. mája 2023, 21:30
Čas čítania 0:34

Veľký cirkevný škandál v Brne. Za sexuálne násilie kňaza okamžite zbavili výkonu úradu, musí sa hlásiť u psychológa

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Kňaz pôsobil vo farnosti v regióne Blansko.

Český kňaz z brnianskeho biskupstva spáchal závažný sexuálny čin. Vyplýva to z rozsudku Okresného súdu v Blansku, informuje portál Topky.sk.

Podľa súdu došlo k vážnej ujme na právach obete. Obvinený kňaz T. Ž., ktorý pôsobil v regióne Blansko, sa za svoje činy ospravedlnil a ľutuje ich. Podľa biskupstva teraz musí navštevovať psychologickú pomoc.

„Počas tejto doby má kňaz obmedzené verejné pôsobenie, bol mu nariadený kontakt s odborným psychológom a pridelený stály dohľad skúseného kňaza, ktorý má dbať na to, aby bola dodržiavaná predpísaná terapia a rešpektované nariadenia biskupa,“ uviedlo biskupstvo.

Biskupstvo na svojej webovej stránke napísalo, že okolnosti prípadu „nie sú zlučiteľné s verejným výkonom duchovnej služby“, a tak kňaza zbavili výkonu úradu.

Biskup Pavol Konzbul, príslušník brnianskeho biskupstva, ktorý celý prípad preveruje, sa osobne stretol s poškodenou osobou a ponúkol jej pomoc. Po preverení celej situácie budú podľa Konzbula nasledovať ďalšie kroky.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia