Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Barbora Fábryová TASR
30. mája 2023, 16:30
Čas čítania 0:53

Existuje možnosť, že covid unikol z laboratória, vyhlásil popredný vedec z Číny. Vláda to podľa neho dala oficiálne vyšetriť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čína podľa neho vykonala oficiálne vyšetrovanie laboratória vo Wu-chane.

Bývalý vedúci čínskeho Centra pre kontrolu chorôb George Gao povedal, že nie je vylúčené, že vírus covidu unikol z laboratória. Čínska vláda sa proti takýmto obvineniam bráni, no Gao sa snaží vystopovať pôvod vírusu a ani túto možnosť nevylúčil, píše BBC.

Gao pripustil, že aj Čína oficiálne vyšetrovala, či vírus z laboratória vo Wu-chane neunikol. „Vláda niečo zorganizovala,“ hovorí a dodal, že jeho oddelenia sa to netýkalo. Čínska vláda mala dôkladne preskúmať laboratórium, ktoré celé roky študovalo koronavírusy. Gao tvrdí, že výsledky z vyšetrovania nevidel, ale počul, že laboratórium je „čisté“. 

Je tu možnosť, že vírus unikol

Podľa niektorých vedcov je takmer isté, že vírus pochádza z netopierov. Nie je však isté, ako sa vírus dostal z netopiera na človeka. Jedna z teórií hovorí, že vírus sa prirodzene šíri z netopierov na ľudí prostredníctvom iných zvierat.

Iní vedci tvrdia, že nie je možné vylúčiť možnosť, že vírus z laboratória vyniesol nejaký zamestnanec, ktorý sa na výskume podieľal. Čínske veľvyslanectvo v Spojenom kráľovstve pre BBC uviedlo: „Takzvaný únik z laboratória je klamstvo vymyslené protičínskymi silami. Je politicky motivované a nemá žiadny vedecký základ.“

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Teória, že koronavírus náhodou unikol z laboratória, sa znovu vynorila tento rok vo februári. Riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie Christopher Wray povedal, že práve odtiaľ s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzal – hoci medzi americkými spravodajskými službami v tom nie je zhoda.

Wuhan
Zdroj: Getty Images
Domov
Zdieľať
Diskusia