Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
30. mája 2023, 15:07
Čas čítania 1:06

Veľké zmeny v zdravotníctve. Niektoré ambulantné pohotovosti úplne zaniknú, iné skrátia otváracie hodiny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hlavným dôvodom je údajne vysoká vyťaženosť lekárov pracujúcich na pohotovostiach.

Ambulantné pohotovosti pre deti aj dospelých majú po novom fungovať už len do 20.00 h. Sieť detských pohotovostí sa má zároveň zredukovať. Navrhuje to Ministerstvo zdravotníctva SR, odôvodňuje to nedostatkom a preťaženosťou primárnych pediatrov. V utorok o tom informoval šéf rezortu Michal Palkovič.

„Navrhujeme skrátenie času fungovania ambulantnej pohotovostnej služby (APS), to znamená z 22.00 na 20.00 h. Dôvod, prečo tento posun nastáva, je, že je to v konsolidácii napríklad aj s dostupnosťou alebo otvorenosťou lekární a, samozrejme, je tam aj dodržiavanie Zákonníka práce, ktorý hovorí o tom, že práca by nemala byť kontinuálne 15 hodín,“ povedal. Zmena by mohla podľa neho prísť v septembri alebo od začiatku budúceho roka.

Majú málo lekárov, veľa z nich je v dôchodkovom veku

Rezort zároveň navrhuje v troch fázach zredukovať sieť detských ambulancií. „Niektoré APS končia už teraz v lete, väčšiny sa to týka až o rok,“ ozrejmil Palkovič. Ich počet sa má z 54 zredukovať na 40. „Definitívny výsledok bude až v priebehu druhej polovice budúceho roka,“ povedal minister.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Dané zmeny sú podľa slov hlavnej odborníčky ministerstva pre primárnu pediatriu Eleny Prokopovej potrebné na zachovanie základnej zdravotnej starostlivosti pre deti. Poukázala pritom na vekovú štruktúru primárnych pediatrov a všeobecných lekárov pre dospelých. „V oboch odboroch je takmer 50 percent lekárov v dôchodkovom veku. Práve tí zabezpečujú APS či už o deti, alebo dospelých, všetci to majú povinnosť zo zákona,“ podotkla.

Návrhom sa podľa nej nesnažia presunúť pacientov, ktorí patria APS, do nemocníc. „Je absolútne iný charakter pacienta, ktorý patrí do ambulantnej pohotovostnej služby a ktorý patrí na urgent,“ doplnila.

Palkovič avizuje, že sa k tejto téme stretne aj so zástupcami Asociácie nemocníc Slovenska, s Lekárskym odborovým združením a Asociáciou štátnych nemocníc SR.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Martin Palkovič
Domov
Zdieľať
Diskusia