Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
31. mája 2023, 9:54
Čas čítania 0:53

Pomôžu konkrétnej skupine Slovákov: Minister Ódorovej vlády prezradil, ako chcú vyriešiť vysoké ceny potravín

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Podľa ministra pôdohospodárstva Jozefa Bíreša nie je cestou úprava dane z pridanej hodnoty na potraviny.

Minister pôdohospodárstva Jozef Bíreš tvrdí, že pri riešení vysokých cien potravín zrejme uprednostnia pomoc sociálne slabším. Uviedol to pred stredajším rokovaním vládneho kabinetu.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR podľa neho aktuálne rokuje so zainteresovanými stranami.


„Pokračuje sa ďalej, robíme pracovné stretnutia. V prvom kole sme mali (na rokovaniach) poľnohospodárov a potravinárov. Tento týždeň sme mali ministerstvá, ktoré do cien môžu hovoriť – ministerstvo financií, hospodárstva, Národnú banku Slovenska, protimonopolný úrad. Ďalšie kolo rokovaní je naplánované na budúci týždeň s obchodníkmi. Keď tieto kolá absolvujeme, potom zvoláme všetkých, budú z toho rokovania výstupy, ktoré následne predložíme vo vláde,“ priblížil minister pôdohospodárstva.


Poznamenal, že tzv. zastropovanie cien potravín pred niekoľkými mesiacmi bola aktivita Zväzu obchodu SR a Slovenskej aliancie moderného obchodu. „Po troch mesiacoch (platnosti zastropovania cien potravín, pozn. TASR) by mali zastropovanie vyhodnotiť a rozhodnúť, ako ďalej. Je to však na nich, pretože to bola ich iniciatíva,“ podčiarkol.

Úprava DPH nie je cesta

MPRV rokovaniami však nepripravuje podľa Bíreša zastropovanie cien potravín. „Skôr hľadáme mechanizmy riešenia nárastu cien potravín, preto voláme aj kompetentné ministerstvá, či vieme túto otázku riešiť spoločne. Skôr sme nastavení tak, že pokiaľ by mala ísť nejaká pomoc v cenovej politike potravín, mala by byť zameraná na sociálne slabé skupiny, teda týmto skupinám treba pomôcť, nerobiť pomoc plošne,“ dodal Bíreš. Cestou podľa neho nie je úprava dane z pridanej hodnoty na potraviny.

nákupy, košík
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia