Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
1. júna 2023, 19:21
Čas čítania 1:09

Prvý gejský prezident v EÚ: Zvolili ho v krajine, kde tretina obyvateľov hovorí po Rusky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Verejný coming out mal v roku 2014.

Lotyšskí zákonodarcovia v stredu zvolili za nového prezidenta dlhoročného a v krajine obľúbeného ministra zahraničných vecí Edgarsa Rinkevičsa. 

Hlasovanie o zvolenie nového prezident bolo tesné, keďže Rinkevičs získal od 100-členného parlamentu 52 hlasov, teda len o jeden hlas viac, než potreboval na to, aby zvíťazil. Jeho najväčší rival podnikateľ Uldis Pilens získal 25 hlasov.

Rinkevičsov predchodca Egils Levits sa o úrad prekvapivo znovu neuchádzal, pretože vládna koalícia sa nedokázala dohodnúť na spoločnom kandidátovi. Rinkevičs kandidoval za stranu Nová jednota lotyšského premiéra Krišjánisa Karinša.

Prvý otvorene queer prezident

Rinkevičs (49) bol od roku 2011 ministrom zahraničných vecí a ako prezident bol zvolený na štvorročné funkčné obdobie. V roku 2014 oznámil, že je hrdý homosexuál a stane sa tak prvým prezidentom v Pobaltských krajinách, ktorý sa otvorene hlási k homosexuálnej orientácii.
Pobaltské krajiny sú pritom všetky bývalými sovietskym republikami, v ktorých je postoj k sexuálnym menšinám menej tolerantný než na Západe, poukazuje AP.

Rinkevičsova inaugurácia sa uskutoční 8. júla.

Nový lotyšsky prezident v minulosti tiež zastával funkciu štátneho tajomníka na ministerstve obrany a v 90. rokoch bol novinárom na rozhlasovej stanici. Ako minister zahraničných vecí bol v Lotyšsku populárny pre svoj tvrdý postoj k susednému Rusku a neochvejnú podporu Ukrajiny.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Funkcia prezidenta v Lotyšsku je z veľkej časti ceremoniálna a hlava štátu vystupuje predovšetkým ako názorový líder a zjednocujúca osobnosť, keďže tretina obyvateľov krajiny hovorí po Rusky. Veľká časť príslušníkov ruskej menšiny v Lotyšsku je zároveň aj občanmi Ruska.

Prezident okrem toho reprezentuje Lotyšsko v zahraničí, je vrchným veliteľom ozbrojených síl, podpisuje zákony, aby mohli vstúpiť do platnosti, a nominuje premiéra. Okrem iného má aj právomoc rozpustiť parlament.

Lotyšsko získalo nezávislosť v roku 1991 po rozpade Sovietskeho zväzu. Pod nadvládou Moskvy bola krajina takmer 50 rokov. V roku 2004 Lotyšsko vstúpilo do Európskej únie.

Domov
Zdieľať
Diskusia