Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
3. júna 2023, 16:05
Čas čítania 1:06

Omámené labute pri Patinciach pomaly opúšťajú makové pole, presúvajú sa k ďalšiemu zdroju

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hlavným dôvodom, prečo sa labute usadili v blízkosti makových polí, boli podľa odborníčky jazierka.

Posledný monitoring pracovníkov Štátnej ochrany prírody (ŠOP) Slovenskej republiky na makovom poli medzi obcami Patince a Iža v okrese Komárno potvrdil, že počet labutí na poli výrazne klesol a aktuálne už šľachtený mak konzumujú len minimálne. 


„Zdravé labute z lokality odleteli a zostávajúce sa presunuli na neďaleký mak divý, ktorý im už nespôsobuje také zdravotné ťažkosti,“ povedala manažérka pre komunikáciu ŠOP Kristína Bocková. Komerčne pestovaný mak je podľa Bockovej dostatočne vysoký a hustý a nemalo by mu hroziť ďalšie spásanie.


Priblížila, že zamestnanci ŠOP chodia v pravidelných intervaloch labute monitorovať a uhynuté jedince zbierať. „Dehydrované labute boli odvážané do Záchranného zariadenia pre zranené živočíchy v Marcelovej. V týchto dňoch zdravé labute odlietajú a v okolí lokality sa aktuálne nachádza už len 40 labutí z pôvodne zaznamenaného počtu 80 jedincov z minulého týždňa,“ spresnila Bocková.


Hlavným dôvodom, prečo sa labute usadili v blízkosti makových polí, nebol podľa nej samotný mak, ale malé jazierka, ktoré vznikli na jar v dôsledku vysokej hladiny podzemnej vody. „Šľachtený mak je aktuálne vysoký už takmer 1,60 metra a labute sa v ňom nevedia pohybovať. Z tohto dôvodu sa labute presunuli na porast maku divého v blízkom okolí, ktorý im nespôsobuje také zdravotné komplikácie,“ vysvetlila a doplnila, že vďaka tomu počet uhynutých labutí výrazne klesol.


Škody spôsobené týmto chráneným živočíchom sa podľa Bockovej na Slovensku vyskytujú len ojedinele, a preto labute nepatria na zoznam určených živočíchov, za ktorých štát prepláca náhradu škody. „Medializovaný prípad omámených labutí však prilákal pozornosť verejnosti, ktorá s cieľom zhotovenia fotografie vstupuje na súkromný pozemok napriek zverejnenému zákazu,“ priblížila. Alternatívnou formou riešenia takejto situácie by podľa ŠOP mohlo byť vydanie výnimky na plašenie chráneného druhu živočícha z dôvodu škody na úrode.

Domov
Zdieľať
Diskusia