Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eliška Hulová
6. júna 2023, 12:30
Čas čítania 0:42

NÁVOD: Ako sa dostať späť domov, keď stratíš v zahraničí doklady? Zachrániť ťa môže SMS od operátora

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najskôr treba nahlásiť stratu polícii, následne kontaktuj slovenské veľvyslanectvo.

Začína dovolenková sezóna a s ňou prichádza aj mnoho vybavovačiek a následne aj problémov, pretože vždy sa niečo pokazí. No čo ak stratíš doklady deň pred odletom? Ministerstvo zahraničných vecí uverejnilo na svojom facebookovom profile návod, ako sa v takejto situácii zachovať a čo robiť, aby si sa bezpečne dostal domov. 

Ako postupovať pri stratení dokladov v zahraničí? Najskôr treba nahlásiť stratu polícii. Následne kontaktuj slovenské veľvyslanectvo.

Telefónne číslo na slovenské veľvyslanectvo nájdeš v SMS, ktorá ti príde, hneď ako prekročíš hranice daného štátu. Ak v krajine, v ktorej si na dovolenke, nie je slovenské veľvyslanectvo, môžeš navštíviť veľvyslanectvo akéhokoľvek iného štátu patriaceho do Európskej únie. V takomto prípade ťa bude informovať naše veľvyslanectvo o tom, ako ďalej postupovať. 

Po kontaktovaní veľvyslanectva ti vydajú náhradný cestovný doklad, aby si sa mohol dostať späť na Slovensko. Doklad slúži na jednu cestu do domovskej krajiny a vydáva sa iba na krátky čas. Vybaviť sa dá iba osobne na danom veľvyslanectve. 

V prípade, že si na inom veľvyslanectve ako na tom slovenskom, namiesto obyčajného cestovného dokladu ti vybavia európsky náhradný cestovný doklad.

Domov
Zdieľať
Diskusia