Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
11. júna 2023 o 19:17
Čas čítania 0:52

Vedec strávil 3 mesiace pod vodou: jedával vajíčka, zeleninu a mäso, pobyt ovplyvnil jeho cholesterol aj zápaly v tele

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Hoci žil v izolácii, aspoň cez internet ostával v spojení s medicínskym tímom, ktorý sa o neho staral, a so svojimi študentmi.

Americký vedec Joseph Dituri, prezývaný aj Dr. Deep Sea, strávil pod vodou sto dní. Prekonal tým predošlý 74-dňový svetový rekord a zároveň sa mu podarilo študovať vplyv dlhodobého pobytu pod vodou na ľudské telo. Podľa USA Today mal prísny stravovací a cvičebný plán, aby akékoľvek zmeny mohol čo najpresnejšie zaznamenať. Na príbeh upozornili Správy RTVS.

Život pod extrémnym tlakom

Dituri žil v malej oceľovej ponorke, v ktorej sa tlak nevyrovnáva na úroveň atmosférického. To znamená, že celé tri mesiace žil v hyperbarickej komore a extrémny tlak mu ovplyvňoval jeho telo. V ponorke mal poschodovú posteľ, pracovný stôl (odkiaľ naďalej plnil svoje profesorské povinnosti), a tiež kúpeľňu so záchodom a kuchyňu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Joe Dituri (@drdeepsea)

Denne cvičil, raňajkoval tri vajíčka, na obed mal bohatý šalát a na večeru mäso so zeleninou (alkohol a dezerty nekonzumoval) a svoj život v mori dokumentoval na Instagrame. Medicínsky tím mu kontroloval rôzne funkcie od krvného tlaku cez ušný tlak, mozgovú činnosť a saturáciu kyslíka až po moč či množstvo svalovej hmoty.

6. júna 2024 o 13:30 Čas čítania 1:49 Prečo má tvoja frajerka stále studené ruky? Ženské ruky majú o 4 °C menej (vysvetľuje vedec) Prečo má tvoja frajerka stále studené ruky? Ženské ruky majú o 4 °C menej (vysvetľuje vedec)

Za 100 dní pod morskou hladinou mu klesol cholesterol, zvýšila sa mu dĺžka REM fázy spánku, mal v tele menej zápalov a mierne (niečo o centimeter) sa mu skrátila aj výška. V meraniach budú pokračovať naďalej, aby poznali aj dlhodobý efekt. Tieto dáta budú užitočné pre výskumníkov oceánov alebo pre astronautov, ktorí trávia dlhé mesiace na misiách vo vesmíre.

Domov
Zdieľať
Diskusia