Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. júna 2023, 9:45
Čas čítania 0:45

Vzlietne 250 lietadiel, zhromaždí sa až 10-tisíc vojakov. NATO si ide nacvičiť vojenské manévre proti východnému agresorovi

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Manévre bude viesť nemecký Bundeswehr a potrvajú až do 23. júna.

V nemeckom vzdušnom priestore sa v pondelok začnú najväčšie manévre vzdušných síl v histórii Severoatlantickej aliancie, do ktorých sa počas dvoch týždňov zapojí približne 10 000 vojakov a 250 lietadiel z 25 krajín.

Manévre s názvom Air Defender 2023, ktoré bude viesť nemecký Bundeswehr, potrvajú do 23. júna a budú zamerané na nácvik toho, ako by jednotky NATO mohli odraziť útok východného agresora.

Hoci sa manévre konajú počas zúriacej vojny medzi Ruskom a možným kandidátom na členstvo v NATO Ukrajinou, predstavitelia nemeckého letectva tvrdia, že myšlienka na toto cvičenie vznikla už v roku 2018 – ešte pred rozsiahlou inváziou Ruska na Ukrajinu, ktorá sa začala vo februári 2022.

Cvičenie naruší aj civilnú leteckú dopravu

Cvičenie sa zároveň koná v čase letnej leteckej špičky, pričom odhady miery narušenia civilnej leteckej dopravy sa líšia.

Ingo Gerhartz, predstaviteľ nemeckých vzdušných síl, uviedol, že meškania letov budú „maximálne v rozsahu niekoľkých minút“, zatiaľ čo Matthias Maas z odborového zväzu letových dispečerov GdF tvrdí, že cvičenie „bude mať na civilné letectvo obrovský vplyv“.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Manévre sa priamo týkajú troch vzdušných priestorov v Nemecku: častí severného Nemecka a Severného mora, častí východného Nemecka a Baltského mora a častí juhozápadného Nemecka.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/OS SR
Domov
Zdieľať
Diskusia