Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
12. júna 2023 o 17:40
Čas čítania 0:41

V Bytči zmizli vzácne bronzové tabule s obrovskou historickou hodnotou. Nikto nevie, kam sa podeli, vyhlásili po nich pátranie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Bronzové tabule boli súčasťou areálu zámku, no po rekonštrukcii sa po nich zľahla zem.

Na Bytčianskom zámku zmizli vzácne bronzové tabule, ktoré boli súčasťou histórie mesta, informuje portál noviny.sk. Obyvatelia Bytče si toto záhadné zmiznutie všimli až teraz, no tabule nie sú na svojom mieste už roky. 

V meste chýbajú štyri tabule, ktoré údajne opisovali rozdelenie budov na nádvorí miestneho zámku, ale aj tabule s pôdorysom kaštieľa a vstupnej budovy. „Pamätám si, že tá plastika tu visela na tej stene, dennodenne som chodila okolo nej,“ uviedla Jana Kurucárová, riaditeľka Štátneho archívu Žilina so sídlom v Bytči.

Zmizli po rekonštrukcii

Zámok, v ktorom viseli vzácne bronzové tabule, prešiel v 90. rokoch rekonštrukciou. Od tohto momentu sa tabule na stenách neobjavili.

„V 90. rokoch sa rekonštruoval tento objekt z dôvodu vzniku okresného úradu, vtedy sa tieto tabule sňali a nikto to potom už neriešil, keď sa stavba skolaudovala, že ich treba osadiť znova,“ opísal situáciu primátor Bytče Miroslav Minárčik.

Po tabuliach zostali len fotografie spred 15 rokov. Vtedy boli uskladnené v súkromnej firme. Obyvatelia Bytče dúfajú, že tabule sa vrátia na svoje miesto miesto a neskončili v zberných surovinách.

Zámok v Bytči.
Zámok v Bytči. Zdroj: Wikipedia∕Juloml
Domov
Zdieľať
Diskusia