Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
14. júna 2023, 9:45
Čas čítania 0:41

FOTO: Na obľúbený samozber jahôd pri Bratislave sa nedostaneš. Museli ho prerušiť, tony zhnitých jahôd zaplavili polia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Pestovatelia musia vyzbierať tony zhnitých plodov. Poškodené jahody nie sú vhodné na žiadne ďalšie spracovanie.

Výdatné dažde slovenským poľnohospodárom zničili úrodu. Do problémov sa dostali aj majitelia obľúbeného samozberu Dobrý ježko, ktorí teraz musia odstrániť tony zhnitých jahôd z plantáže. Z tohto dôvodu boli nútení samozber dočasne zatvoriť, informuje Dobrý ježko na Facebooku.

„Ospravedlňujeme sa za komplikácie. Samozber práve zatvárame, aby sme z plantáže odstránili poškodené plody. Pripravujeme pre vás aj nové pole, ktoré nie je tak následkami dažďa zasiahnuté, ale tiež je potrebné ho vyčistiť a pripraviť, aby ste mali naozaj kvalitné jahôdky a zo samozberu aj zážitok,“ píšu pestovatelia z polí neďaleko Dunajskej Lužnej. 

Škody rátajú na tony 

Každý deň vyvezú niekoľko vlečiek zhnitých jahôd. „V konečnom dôsledku sú to desiatky ton,“ smutne hodnotia. Dôvodom skazy po výdatných dažďoch je infekcia. 

„Pre infekciu, ktorá môže nakaziť aj zdravé jahody, je toto riešenie jediné dobré – rýchlo odstrániť z porastu infikované plody, aby ostatné mohli zdravo dozrieť. Takto poškodené plody nie sú vhodné na nijaké ďalšie spracovanie. Ani legislatívne a vôbec nie vo firme s certifikátmi a kontrolou kvality. Plody zasiahnuté infekciou neodporúčame používať ani vám doma,“ spresnili pestovatelia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia