Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
20. júna 2023 o 8:59
Čas čítania 0:34

Pre chybu v zákone nebude mať nárok na materskú jedna skupina tehotných žien. Novela začne platiť už od júla

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Predkladateľ Peter Cmorej však v zákone chybu nevidí.

Nárok na materskú nemajú pre chybu v zákone tisícky tehotných žien. Ide o skupinu žien, ktoré začínali podnikať a prvý rok boli oslobodené od platenia odvodov. Upozornil na to expert na sociálne poistenie Jozef Mihál. Novelu nedávno schválili poslanci a platiť má od júla 2023, píše RTVS

Pred novelizáciou mohla tehotná podnikateľka odvody do sociálnej poisťovne zaplatiť a mala tak nárok na materskú. Podľa nového zákona môže odvody naďalej dobrovoľne platiť, no nárok na materskú mať nebude. „To dobrovoľné poistenie sa jej vlastne nezapočíta. A Sociálna poisťovňa jej teda materskú neprizná,“ povedal Mihál.

Podľa Mihála je jediným riešením okamžitá náprava, a to ešte pred tým, ako zákon začne platiť. Predkladateľ novely zo strany SaS Peter Cmorej v zákone neeviduje takúto chybu. Ministerstvo práce tvrdí, že v prípade, že sa poslanci pomýlia, ministerstvo novelu môže opraviť legislatívnym procesom. Urobiť tak však môže až po voľbách. 

tehotenstvo
Zdroj: PxHere, Unsplash/Ömürden Cengiz
Domov
Zdieľať
Diskusia