Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
23. júna 2023, 16:30
Čas čítania 4:18

8 záhadných či kurióznych úmrtí miliardárov. Smrť našli v ponorke, helikoptére aj na Segwayi

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
8 záhadných či kurióznych úmrtí miliardárov. Smrť našli v ponorke, helikoptére aj na Segwayi
Zdroj: Wikmedia/National Park Service

Pátranie po miniponorke Titan sledoval so zatajeným dychom celý svet. Na jej palube umreli v mučivých bolestiach piati muži. Dvaja z nich boli miliardári. Práve im osud neraz naordinuje úmrtia, ktoré sú pre bežného smrteľníka nedosiahnuteľné.

Predstava takmer bezbrehého materiálneho bohatstva evokuje okrem luxusu aj bezstarostnosť. S často excentrickým životným štýlom najbohatších ľudí na svete však prichádza aj celkom nová plejáda možností, ako ukončiť svoju pozemskú či – ako nás naučili obete implózie ponorky Titan – aj podmorskú púť.

Hoci žijú miliardári v priemere o takmer dekádu dlhšie ako bežní smrteľníci, zďaleka nie každý sa dočká „staromódneho“ infarktu, rakoviny či zlyhania orgánov. Ponúkame ti neúplný, no fascinujúci zoznam netradičných tragických úmrtí miliardárov.

Obete miniponorky Titan

Nemôžeme začať nikým iným, ako piatimi členmi posádky miniponorky Titan, ktorá sa na dne Atlantiku pridala k vraku Titanicu. Štatút miliardára mal medzi nimi 58-ročný Brit Hamish Harding. Podnikateľ s lietadlami a vášnivý dobrodruh bol držiteľom niekoľkých rekordov v hlbokomorskom cestovaní a v oblete Zeme lietadlom. Na palube letu Blue Origin sa pozrel aj do vesmíru.

Titan
Obete miniponorky Titan. Zdroj: TASR/AP

Ešte bohatším bol 77-ročný Francúz Paul-Henri Nargeolet, prezývaný aj Mr. Titanic. Bezkonkurenčný znalec plavidla s majetkom okolo 1,5 miliardy sa pred osudným ponorom k vraku pozrel 30-krát. Dve dekády kariéry strávil vo francúzskom vojenskom námorníctve ako pilot ponorky, kapitán lode a potápač. 

8. septembra 2022, 20:35 Čas čítania 2:02 Alžbeta II.: 10 fotografií zo života zosnulej kráľovnej Alžbeta II.: 10 fotografií zo života zosnulej kráľovnej

Majetok v stovkách miliónov dolárov počítal aj jeden z najbohatších Pakistancov a obchodník s hnojivami, textilom a potravinami Shahzada Dawood, ktorý zomrel v spoločnosti 19-ročného syna Sulemana. Majetok pilota a hlavného inžiniera Titanu Stocktona Rusha bol 25 miliónov dolárov.

Petr Kellner

Najbohatší Čech a zároveň 68. najbohatší človek na planéte zomrel v marci 2021 vo veku 56 rokov. Spolu s ďalšími štyrmi nadšencami heliskiingu (kombinácia lyžovania a lietania v helikoptére) sa investorovi stala osudná nehoda helikoptéry Airbus AS350 B3 pri aljašskom ľadovci Knik. Výpravu zabezpečoval luxusný rezort Tordillo Mountain Lodge, ktorý založil bývalý americký profesionálny lyžiar Tommy Moe. 

Kellner
Zdroj: So súhlasom skupiny PPF, Alaska Department Of Public Safety

Po páde stroja prežil Kellner ešte dve hodiny, počas ktorých upokojoval krajana Davida Horvátha, ktorý nehodu paradoxne ako jediný prežil. „Neboj sa, dnes na tejto hore nezomrieme. Musia po nás prísť do hodiny,“ hovoril mu miliardár po zrútení. 

Olivier Dassault 

Len niekoľko dní pred Kellnerom sa stal pád rovnakého modelu helikoptéry osudným aj 69-ročnému dedičovi francúzskeho impéria leteckého priemyslu Dassault Aviation. Rodine vnuka zakladateľa firmy Marcela Dassaulta po nehode kondoloval aj prezident Emmanuel Macron.

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 139269 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ktorého miliardára otrávil kolega.
  • Čo sa stalo osudným dedičovi impéria Wal-Mart.
  • Či skutočne zomrel vynálezca Segwaya na Segwayi.
  • Aký osud postihol uneseného Johna Paula Gettyho III.
Domov
Zdieľať
Diskusia