Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Ema Stanovská
24. júna 2023, 11:16
Čas čítania 1:01

ZÁPLAVY NA VÝCHODE: Svidník je pod vodou, pri Bardejove je zničená cesta

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v sobotu pre okresy Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava tretí stupeň výstrahy pred povodňami.

Vo Svidníku vyhlásila primátorka mesta Marcela Ivančová tretí stupeň povodňovej aktivity na tokoch riek Ondava a Ladomírka. Rieka zaplavila po intenzívnej nočnej búrke areál amfiteátra. Vo viacerých okresoch na východe Slovenska platí tretí stupeň výstrahy pred povodňami.

„Situácia je neustále monitorovaná a veríme, že zlepšenie počasia prispeje k rýchlemu zlepšeniu stavu v najbližších hodinách,“ uviedla radnica mesta Svidník.


Prívalové dažde v noci na sobotu silno zasiahli aj okres Bardejov. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v sobotu pre okresy Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava tretí stupeň výstrahy pred povodňami.


„Vzhľadom na predchádzajúce intenzívne zrážky po piatkových búrkach predpokladáme výrazný vzostup vodných hladín v dolných častiach povodia Slanej a Rimavy, na hlavných tokoch a ich prítokoch, s dosiahnutím a prekročením vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ uviedol SHMÚ.

svidník
Zdroj: Facebook/Svidník otvorene – bez politiky/Adriána Vojtušová-Gajdošová


Okrem toho platí druhý stupeň výstrahy pre okresy Prešov a Stropkov a prvý stupeň výstrahy pre okres Spišská Nová Ves.

Búrky môžu zatopiť pivnice aj lámať konáre

Meteorológovia varujú, že búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 40 milimetrov za pol hodiny, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a tiež s krúpami.


„Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov a pod.),“ upozornil SHMÚ.


Dodal, že vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu, ako napríklad lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov. Krúpy môžu podľa slov ústavu poškodiť vegetáciu. „Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku,“ upozornil SHMÚ.

Domov
Zdieľať
Diskusia