Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko TASR
28. júna 2023 o 18:55
Čas čítania 0:51

Toto bol ozajstný cieľ Prigožina počas pokusu o prevrat, tvrdia tajné služby. Mal plán, ako odstaviť ruské veliteľstvo

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Pôvodným cieľom šéfa vagnerovcov malo byť zajatie Sergeja Šojgua a Valerija Gerasimova.

Šéf žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin plánoval počas uplynulého víkendu zajať ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova, s ktorými má dlhodobé spory.

Svoje plány údajne urýchlil po tom, ako sa o sprisahaní dozvedela ruská tajná služba FSB, tvrdia predstavitelia západných spravodajských služieb, informuje denník The Wall Street Journal.

Prigožin zamýšľal zajať Šojgua a Gerasimova počas ich plánovanej návštevy Rostova nad Donom, ktorý slúžil ako operačné stredisko pre vedenie ofenzívy na Ukrajine. Podľa západných zdrojov sa FSB dozvedela o jeho úmysle dva dni pred uskutočnením.

„Z Prigožinovho tábora unikli konkrétne informácie o prípravách vzbury, ktorá sa mala začať medzi 22. a 25. júnom,“ povedal veliteľ Národnej gardy Ruska generál Viktor Zolotov.

O Prigožinovom pláne vedeli, no aj tak nezasiahli

Západné tajné služby sa o plánoch Prigožina taktiež dozvedeli vopred na základe analýzy zachytenej elektronickej komunikácie a satelitných snímok. Tvrdí to osoba oboznámená s danými zisteniami, na ktorú sa odvoláva WSJ.

12. júla 2024 o 10:30 Čas čítania 5:39 Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár

Predstavitelia Západu sa domnievajú, že pôvodný Prigožinov plán mal veľkú šancu na úspech, ale po úniku informácií musel Prigožin improvizovať a konať čo najrýchlejšie.

Spravodajské informácie však vyvolávajú otázky o rozsahu moci ruského prezidenta Vladimira Putina. Aj napriek tomu, že Kremeľ vedel o plánovanom sprisahaní vopred, nedokázal zabrániť vagnerovcom dostať sa takmer do Moskvy, poznamenali pre WSJ zdroje oboznámené so záležitosťou.

Šéf žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v Bachmute.
Šéf žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v Bachmute. Zdroj: Youtube/reprofoto
Domov
Zdieľať
Diskusia