Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
5. júla 2023 o 12:20
Čas čítania 0:40

Obľúbená dovolenková destinácia Slovákov má vážny problém. Trpia hlavne domáci

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zatiaľ čo hotely plnia bazény, miestni nemajú čo piť.

Obľúbenej turistickej destinácii hrozí akútny nedostatok pitnej vody. Drasticky ňou musia šetriť návštevníci populárneho ostrova Ko Samui v Thajsku, preslávenom luxusnými rezortmi. The Guardian si všíma, že nebezpečenstvo hrozí hlavne miestnym, ktorí môžu pre suché počasie čoskoro čeliť katastrofickému scenáru. 

Nedostatok zásob pitnej vody je spôsobený netradične dlhým obdobím bez zrážok v kombinácii s návratom turistov po pandémii koronavírusu. Súčasné zásoby pri aktuálnej spotrebe vystačia sotva na jeden mesiac, a tak zhruba 67 000 obyvateľov túžobne očakáva príchod obdobia dažďov. Zástupca starostu Sutham Samthong verejnosť vyzval na úsporné opatrenia.

Chudobnejší miestni sú nedostatkom vody ohrození najviac. Zatiaľ čo veľké spoločnosti sú ochotné zaplatiť vysoké sumy za dovoz vody z pevniny v cisternách, miestni sú v existenčnom ohrození, keď im z kohútikov prestáva tiecť voda. 

„Na Samui je množstvo kúpeľov a vily s bazénmi. Zistili sme, že veľká spotreba vody je v štvor- alebo päťhviezdičkových luxusných rezortoch a komunity v okolí týchto nehnuteľností trpia nedostatkom vody, pretože je všetka vyčerpaná do rezortov,“ povedala odborníčka na šetrenie vody Kannapa Pongponrat Čioečan.

Thajsko
Zdroj: Unsplash/big.tiny.belly
Domov
Zdieľať
Diskusia