Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
11. júla 2023, 9:30
Čas čítania 0:36

VIDEO: Na Islande vybuchla sopka pri hlavnom meste Reykjavík. Chrlí lávu a mohutné oblaky dymu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Sopka v tejto oblasti vybuchla už tretíkrát za uplynulé dva roky.

Sopka Fagradalsfjall v pondelok vybuchla na juhozápade Islandu. Nachádza sa približne 30 kilometrov od hlavného mesta Reykjavík, informoval o tom islandský meteorologický úrad (IMO). 

Zábery, ktoré sa objavili v miestnych médiách, zachytávali mohutný oblak dymu stúpajúci zo zeme, ako aj značný tok lávy. Islandské úrady neodporúčajú navštevovať túto lokalitu, kým situáciu nevyhodnotia; sopka však doposiaľ žiadne obydlia bezprostredne neohrozuje.
V oblasti zaznamenali počas týždňa pred výbuchom tisíce menších zemetrasení, ktoré signalizovali, že sa magma pod zemou pohybuje a výbuch sa blíži.

Erupcie v rokoch 2021 a 2022 prilákali státisíce návštevníkov, ktorí sa prišli pozrieť na aktívnu sopku. Táto oblasť bola až do erupcie v roku 2021 osem storočí nečinná. Vulkanológovia sa však domnievajú, že nový cyklus zvýšenej vulkanickej aktivity by mohol trvať aj niekoľko rokov.

Na Islande je v súčasnosti aktívnych 33 sopečných systémov, čo je najviac v Európe. K erupcii sopky tu dochádza v priemere každých päť rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia