Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Radka Klučárová
12. júla 2023 o 17:10
Čas čítania 0:55

Cestujúci sa sťažujú na rozdielne ceny lístkov na vlak. Železnice vysvetľujú, prečo sú raz drahšie a inokedy lacnejšie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slováci si všimli, že sa cena za rovnakú cestu vlakom sa počas dňa výrazne mení. Železnice obviňujú z manipulácie.

Slovenskí cestujúci sa sťažujú na rozdielne ceny lístkov na vlaky zo Slovenska do zahraničia. Uvádzajú, že cena za rovnakú cestu vlakom sa počas dňa výrazne mení, upozorňujú noviny.sk.

Za lístky na cestu z Bratislavy do Berlína raz zaplatili 45,50 eura. O pár hodín neskôr si za rovnakú cestu vlakom železnice na webovej stránke pýtali takmer o 15 eur viac. 

Železnice majú vysvetlenie

„Kúpa lístka s ponukou EUROPA EXPRES sa oplatí skôr v predstihu (počet cestovných dokladov je obmedzený, cena závisí od počtu predaných lístkov a aktuálneho dňa), pri EUROPA STANDARD si stačí kúpiť lístok aj na poslednú chvíľu (cena sa nemení kvôli neobmedzenému kontingentu),“ uviedol hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Keď sa cestujúci na web železníc prihlásili z iného počítača, cena cestovných lístkov bola pôvodných 45,50 eura. Domievajú sa tak, že stúpanie a klesanie cien lístkov môže ovplyvniť aj IP adresa. 

Železničná spoločnosť však túto špekuláciu rázne odmieta. „Ponúknutá cena lístkov nesúvisí s IP adresou kupujúceho. Nejde však o manipuláciu s cenou cestovného lístka. Počas procesu nákupu sú stanovené technologické časy – na dokončenie a platbu za cestovný lístok, počas ktorého sa považuje navolený cestovný lístok za predaný (teda použitý, čo sa týka počtu cestovných lístkov v konkrétnej cenovej úrovni),“ priblížil hovorca ZSSK s tým, že ide o podobný princíp ako pri kúpe leteniek.

„Cena lístkov v rámci vnútroštátnej prepravy je pre jednotlivé segmenty zákazníkov v zásade pevná, stanovená a závislá od vzdialenosti,“ dodal. 

vlak, železnice
Zdroj: vysokorychlostni-zeleznice.cz
Domov
Zdieľať
Diskusia