Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
13. júla 2023, 6:45
Čas čítania 1:07

Krutá smrť pasažierov miniponorky Titan: Inžinier vypočítal, ako presne vyzerali ich posledné sekundy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Od chvíle, keď sa ponorka vymkla kontrole, až kým implodovala, uplynulo pravdepodobne iba 48 sekúnd.

Španielsky inžinier José Luis Martín cez výpočty priblížil posledné chvíle posádky stratenej miniponorky Titan. Odborník výpočtami načrtol pravdepodobný scenár udalostí z Atlantického oceánu, píše španielsky denník Nius. 

Všetky údaje inžinier získal s prihliadnutím na hmotnosť ponorky, ťah, hmotnosť, zrýchlenie, rýchlosť jej pádu a koeficient trenia, ktorým voda proti padajúcemu telesu pôsobí. Presné výpočty poskytol inžinier denníku NIUS.

Minúta hrôzy

Podľa výpočtov Martína uplynulo od chvíle, keď sa ponorka vymkla kontrole, až kým implodovala, niečo medzi 48 až 71 sekundami. Členovia posádky si podľa neho uvedomovali, čo sa deje. Po strate stability na seba pri kolmom páde popadali a natlačili sa na jednu stranu. 

Martín detailne priblížil, čo sa v ponorke pravdepodobne stalo. Ponorka s piatimi pasažiermi v úplnej tme takmer dve hodiny klesala k vraku Titanicu. Na palube počúvali vopred vybranú hudbu a čakali na dobrodružstvo v hlbinách oceánu. 

V dôsledku elektrického zlyhania plavidlo v hĺbke približne 1 700 metrov stratilo stabilitu. „Ponorka začala vo vodorovnej rovine klesať bez toho, aby tomu predchádzal akýkoľvek incident. Klesala až do momentu, kým nedosiahla úroveň približne1 700 metrov. Vtedy došlo k výpadku elektrickej energie. Ponorka zostala bez motora a pohonu a stratila komunikáciu s loďou Polar Price,“ vysvetlil. 

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

V dôsledku váhy pasažierov sa ponorka následne prevážila a padala kolmo ako šíp. „Predstavte si tú hrôzu, ten strach a agóniu. Muselo to byť ako z hororu,“ zhodnotil Martín. 

Počas týchto chvíľ si všetko uvedomovali. Sekundy hrôzy približne po jednej minúte náhle ukončila ničivá a definitívna implózia v hĺbke medzi 2 500 až 2 700 metrov. „Ten čas pre nich musel byť nesmierne ťažký. Nekontrolovateľne padali a boli si vedomí toho, že sa blíži ich koniec. Implózia bola rýchla ako prasknutie balónika. Zomreli okamžite,“ uzavrel Martín.

Miniponorka Titan tesne pod hladinou krátko pred začatím ponoru.
Miniponorka Titan tesne pod hladinou krátko pred začatím ponoru. Zdroj: OceanGate
Domov
Zdieľať
Diskusia