Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. júla 2023, 18:00
Čas čítania 0:36

Sociálna poisťovňa zverejnila kalkulačku, ktorá uľahčí život tisíckam Slovákov. Ak si SZČO, skontroluj si svoje poistné

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Kalkulačka je dostupná od začiatku júla.

Sociálna poisťovňa pripravila pre podnikateľov kalkulačku na informatívny výpočet poistného od 1. júla tohto roka. Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) tak môžu zistiť, či im vznikne od júla povinnosť platiť poistné na sociálne poistenie, a vypočítať si jeho výšku. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

„Do kalkulačky SZČO najprv vloží údaj o príjmoch z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Kalkulačka po kliknutí na vypočítaj oznámi, či SZČO k 1. júlu 2023, respektíve k 1. októbru 2023 vzniklo alebo naďalej trvá povinné nemocenské a dôchodkové poistenie, alebo jej poistenie zaniklo,“ priblížil Kontúr.

Výpočet je však len informatívny. Od 21. júla bude Sociálna poisťovňa písomne informovať SZČO o zmene v ich poistení. Prvú platbu za júl bude potrebné uhradiť do 8. augusta 2023.

„Sociálna poisťovňa bude následne v októbri podobne informovať aj tie SZČO, ktoré mali predĺženú lehotu na podanie daňového priznania,“ informoval Kontúr. Kalkulačku môžeš vyskúšať na tomto odkaze.

Sociálna poisťovňa
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
Domov
Zdieľať
Diskusia