Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
13. júla 2023, 15:40
Čas čítania 0:38

Štátni úradníci budú priemerne zarábať 2 000 €, treba ich prepúšťať, hnevá sa analytik. Ostro kritizuje fungovanie úradov

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Podľa analytika Ivana Bošnáka je situácia vo verejnej správe alarmujúca.

Od 1. septembra dôjde k paušálnemu navýšeniu miezd vo verejnom sektore o 10 percent. Priemerná mzda štátnych zamestnancov by sa v tomto období mohla vyšplhať na viac ako 2 000 eur, čo je podľa analytika Ivana Bošnáka z iniciatívy Dáta bez pátosu alarmujúce.

Podľa bývalého finančného riaditeľa Bratislavskej župy je tento fakt znepokojujúci, keďže zamestnanci vo verejnom sektore majú „kopec benefitov a krátky pracovný čas“. Bošnák je presvedčený, že takéto hospodárenie s verejnými financiami nie je zo strany vlády a rezortu financií zodpovedné.

„Namiesto toho, aby vláda začala od seba, rušila pozície (splnomocnenci, úrady, agentúry, inštitúcie) a šetrila miliardy, ide hroziť prepadom ekonomiky,“ priblížil.

Hrozí strata 200-tisíc pracovných pozícií

Neefektívne financovanie verejného sektora sa podľa Bošnáka týka primárne prezamestnanosti na ministerstvách, župách a magistrátoch. Okrem toho analytik upozorňuje na skutočnosť, že rast priemernej mzdy vo verejnom sektore je výrazne vyšší a rýchlejší ako v súkromnom. „Je čas naliať si čistého vína a začať škrtať u seba, páni ministri,“ uzavrel v príspevku.

Rast priemernej mzdy vo verejnom a súkromnom sektore.
Rast priemernej mzdy vo verejnom a súkromnom sektore. Zdroj: FB/Dáta bez pátosu
Domov
Zdieľať
Diskusia