Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
17. júla 2023, 6:47
Čas čítania 0:59

Výstraha SHMÚ: V týchto okresoch dnes po celý deň očakávaj búrky. Teploty však neklesnú

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V pondelok môžu prísť búrky, výstraha platí pre celé územie.

V pondelok sa môžu na celom území Slovenska vyskytovať búrky. Slovenský meteorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pred búrkami, informuje o tom na svojom webe. Výstraha platí od 10.00 do 22.00 h.

V južných okresoch Slovenska vydali meteorológovia aj výstrahu prvého stupňa pred vysokými teplotami, ktoré môžu dosiahnuť 33 až 34 stupňov Celzia.

Prudké lejaky po celom Slovensku

Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu a s krúpami. Búrky môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu. Meteorológovia upozorňujú, že môže dôjsť k vzostupu vodných hladín na malých tokoch a stekaniu vody zo svahov, bahnotoku či zatopeniu pivníc, podchodov a podjazdov.

Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch. Poletujúce trosky a nezabezpečené predmety predstavujú riziko pre ľudské zdravie. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu a tiež prechodne obmedziť cestnú premávku.

Búrky však nepomôžu dostatočne znížiť teploty. Výstraha pred vysokými teplotami platí od pondelka od 13.00 do 18.00 h. Týka sa južných okresov všetkých krajov okrem Trenčianskeho a Žilinského. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ upozornil SHMÚ s tým, že u niektorých osôb môže dôjsť k nadmernému zaťaženiu organizmu.

Refresher rady do horúcich dní:
– Návod, ako prežiť tropické horúčavy: záchranári vysvetľujú, na čo sa pripraviť a pri ktorých symptómoch si dávať pozor.
– Horúčava ťa môže zabiť 27 rôznymi spôsobmi. Toto robia extrémne teplá s ľudským telom.
– Je klimatizácia bezpečná? Lekári radia, ako ju používať.
Domov
Zdieľať
Diskusia