Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
26. júla 2023 o 9:06
Čas čítania 0:40

Na Slovensku hrozí pokuta až 800 € za maličkosť. Stačí prekročiť rýchlosť o viac ako 10 km/h a nedať si pozor na jeden detail

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vysoké pokuty súvisia s preťažením náprav vozidla.

Podľa platného zákona môžeš na vybraných úsekoch slovenských ciest za prekročenie rýchlosti už o 10 km/h zaplatiť pokutu vo výške 798 eur. Nezvyčajne vysoká pokuta sa podľa autoviny.sk odvíja od nosnosti vozidla, ktorá sa vypočíta ako rozdiel medzi jeho celkovou a prevádzkovou hmotnosťou.

Pokuta za preťaženie vozidla sa líši podľa toho, či ide o pokutu ukladanú v blokovom konaní alebo dodatočne poštou. Ak dodržíš povolenú rýchlosť, pri prekročení hmotnosti o 10 % riskuješ pokutu 50 eur a pri 35 % prekročení 650 eur. Výrazne vyššie pokuty hrozia, ak s preťaženým autom prekročíš aj povolenú rýchlosť, a to už o 10 km/h. Práve vtedy sa pohybuje od 99 do 798 eur. 

Prekročenie tzv. užitočnej hmotnosti dosahujú vodiči len výnimočne. Môže k nej však prísť aj pri preprave ťažších osôb, napríklad ak je dovolená nosnosť 400 kilogramov, no v aute sedí päť stokilových ľudí. K preťaženiu vozidla na zadnej náprave môže dôjsť, aj keď vodič v kufri preváža stavebný materiál. Údaj o maximálnom zaťažení oboch náprav nájdeš v osvedčení o evidencii vozidla.

Váženie, auto
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia