Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
27. júla 2023, 19:05
Čas čítania 0:25

Na juhu Slovenska ľudí prekvapil silný výbuch. Zrejme tam dopadol meteorit, v maďarskom meste explózia triasla oknami

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Pred pár dňami sa k Zemi rútil meteorit rýchlosťou 14 km/s. Pravdepodobne dopadol na našom území, no pozorovali ho aj ľudia z Budapešti.

Obyvatelia Maďarska si pred pár dňami na oblohe všimli ohnivú guľu. Úkaz sprevádzal náhly hlučný výbuch, ktorý vystrašil dokonca aj ľudí na juhu Slovenska. Nezvyčajný jav zachytili seizmogramy, uviedol vo facebookovej skupine Meteorik výskumník Gucsik Bence. 

Za výbuch a nevšedné nebeské divadlo môže meteorit, ktorý sa na oblohe objavil za denného svetla vo výške 60 km. Podľa výpočtov sa k Zemi rútil rýchlosťou približne 14 km/s a zhasol vo výške 29,22 kilometra. Zazreli ho dokonca aj obyvatelia Budapešti.

Podľa svedkov sa v maďarskom meste Salgótarján, vzdialenom približne 40 km od Rimavskej Soboty, v dôsledku výbuchu dokonca triasli okná. Výskumníci teraz predpokladajú, že meteorit dopadol na územie južného Slovenska.

Ohnivá guľa, meteorit
Zdroj: Gucsik Bence (Facebook)
Domov
Zdieľať
Diskusia