Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
29. júla 2023, 13:29
Čas čítania 0:33

Ryanair tento víkend ruší stovku letov. Dôvodom je štrajk na obľúbenom letisku

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zrušenie letov sa dotkne až 17 000 pasažierov

Štrajk pilotov leteckej spoločnosti Ryanair v Belgicku v rámci sporu o pracovné podmienky viedol tento mesiac k zrušeniu 96 letov na Letisku Charleroi pri Bruseli. Krok prichádza uprostred rušnej letnej cestovnej sezóny. Zrušenie letov sa dotkne až 17 000 cestujúcich, ktorí majú odletieť alebo pristáť. Ide o približne 28 % z očakávaného počtu cestujúcich na Charleroi.


Piloti Ryanairu tvrdia, že táto nízkonákladová írska letecká spoločnosť nedodržiava kolektívnu zmluvu, ktorá stanovuje pracovné voľno výmenou za zníženie platov. Zmluva bola dohodnutá v roku 2020 počas vrcholiacej covidovej pandémie, ktorá zdecimovala letecký priemysel.

Odborový zväz pilotov uviedol, že spoločnosť Ryanair nerešpektuje belgické zákony a prosperuje vďaka „sociálnemu dumpingu“ vytvárajúcemu nekalú konkurenciu pre ostatné letecké spoločnosti, ktoré pravidlá dodržiavajú.


Spoločnosť Ryanair už predtým vyzvala pilotov, aby namiesto štrajku rokovali, a uviedla, že dosiahla dohody o pracovných podmienkach so svojimi talianskymi, francúzskymi a španielskymi zamestnancami.

Ryanair, lietadlo
Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia