Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
1. augusta 2023 o 7:05
Čas čítania 0:44

Slovenské gymnazistky vynašli nečakane účinný repelent proti kliešťom. Zafungovala nezvyčajná vôňa, ktorá ich silno odpudzuje

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Za vynález dostali gymnazistky aj významné ocenenie.

Študentky gymnázia z Prešova vynašli nový repelent proti kliešťom. Tento ekologický repelent s vôňou kokosu gymnazistky postupne vyvíjajú už takmer rok, pričom teraz sa im vďaka nemu podarilo vyhrať zlato na medzinárodnej súťaži vedátorov v Spojených štátoch, píše RTVS.

Odolnosť repelentu voči kliešťom skúšali najmä na svojich rukách. V laboratóriu na to potrebovali 1 600 jedincov. „Číhajú na koncoch trávy, aby sa mohli zachytiť na korisť. Tam sme ich chodili hľadať. Náš cieľ bolo vyrobiť kozmetický produkt, ktorý bude kliešte odpudzovať a bude aj pekne voňať,“ vysvetľuje študentka Gymnázia J. A. Raymana v Prešove Laura Kleinová.

Kokos neočakávali

Práve zistenie, že vôňa kokosu môže byť proti kliešťom účinná, bolo pre študentky zásadným objavom. Kliešte jeho vôňa vyslovene odpudzovala a na kožu sa preto neprisali. 

„Výsledok bol pre nás veľmi prekvapivý. Vedeli sme, že citrusové produkty odpudzujú kliešte, ale kokos nie je známy ako repelent,“ povedala druhá gymnazistka Natália Ivanecká.

3. októbra 2024 o 16:30 Čas čítania 1:17 KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach KOMENTÁR: Zastrašovanie ľudí v nočných podnikoch bude pokračovať. Drogy na tácke by však kukláči mali hľadať na iných miestach

Študentky budú na výskume aj naďalej pracovať. Ich cieľom je momentálne zistiť, akú dlhú účinnosť môže mať kokosový repelent, a snažia sa namiešať aj správnu konzistenciu budúceho výrobku. Konštatujú však, že ich finálny produkt bude krém s kokosovou vôňou. 

kliešť
Zdroj: Unsplash
Domov
Zdieľať
Diskusia