Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
31. júla 2023, 13:10
Čas čítania 0:56

Zabudni na lacný benzín a naftu. Ceny palív budú naďalej stúpať, slovenskí šoféri sa musia pripraviť na dlhodobé zdražovanie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Za posledných sedem dní cena benzínu stúpla o 10 centov.

Slovenskí motoristi už za benzín zaplatia takmer 1,70 eura za liter. Znamená to, že cena benzínu za posledný týždeň stúpla o 10 centov. Podľa analytika za to môže dlhodobé zdražovanie ropy. Benzín aj nafta preto bude pravdepodobne naďalej zdražovať, píšu tvnoviny.sk.

Drahšia je aj nafta, ktorá sa z ceny 1,40 eura za liter vyšplhala už na 1,50 eura. Pokiaľ však nepríde zásadný zvrat, ceny nafty môžu čoskoro prekonať hranicu 1,60 eura.

Cena ropy klesla, no stále sú na maxime

Ceny ropy v pondelok klesli, pričom cena Brentu skĺzla k 84,50 USD za barel (159 litrov). Naďalej sa však pohybujú blízko trojmesačného maxima a smerujú k najvýraznejšiemu mesačnému rastu za 1,5 roka. Dôvodom sú očakávania trhov, že Saudská Arábia predĺži dobrovoľné produkčné škrty na september. 

Za celý minulý týždeň zaznamenali ceny Brentu aj WTI rast piaty týždeň po sebe, pričom piatkové obchodovanie ukončili na najvyššej úrovni od apríla. V obidvoch prípadoch sa očakáva, že mesiac júl ukončia najvyšším rastom od januára 2022.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

K rastu cien prispievajú najmä očakávania, že Saudská Arábia opäť predĺži svoju dobrovoľnú redukciu ťažby ropy začatú v júli a obmedzovanie produkcie oznámi aj na september. „Počítame s tým, že dobrovoľné znižovanie produkcie o milión barelov denne bude pokračovať aj v septembri,“ uviedli analytici z banky Goldman Sachs. Zároveň dodali, že v októbri by podľa ich odhadov mala Saudská Arábia oznámiť ďalšiu redukciu, a to v polovičnom objeme, teda na úrovni 500-tisíc barelov denne.

Pred tankovaním si buď istý, že vieš, aké palivo patrí do nádrže.
Pred tankovaním si buď istý, že vieš, aké palivo patrí do nádrže. Zdroj: Canva

 

Domov
Zdieľať
Diskusia