Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. augusta 2023, 19:50
Čas čítania 1:06

Slovák skúšal sprostredkovať obchod so zbraňami medzi Ruskom a KĽDR. Británia naňho uvalila sankcie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na britskom sankčnom zozname sa ocitol občan SR Ašot Mkrtyčev.

Britské ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že uvalilo sankcie na jednotlivcov a subjekty z Iránu, Turecka, Dubaja, zo Švajčiarska a Slovenskej republiky, ktoré podporujú ruský obranný priemysel. Na britskom sankčnom zozname sa ocitol občan SR Ašot Mkrtyčev.


„Dnešné prelomové sankcie ešte viac zasiahnu ruský arzenál a uzatvoria sieť dodávateľských reťazcov podporujúcich obranný priemysel [ruského prezidenta Vladimira] Putina,“ uviedol vo vyhlásení britský minister zahraničných vecí James Cleverly. Británia na svoj sankčný zoznam pridala 22 jednotlivcov a subjektov pôsobiacich mimo Ruska a tri ruské podniky, ktoré podľa nej podporujú ťaženie Ruska na Ukrajine.

Obchodoval so zbraňami

Britský rezort diplomacie priblížil, že na slovenského občana uvalil sankcie za „jeho účasť na pokuse o obchod so zbraňami medzi Severnou Kóreou a Ruskom“. Na britský sankčný zoznam bol pridaný aj švajčiarsky občan Anselm Oskar Schmucki za svoju úlohu v ruskom sektore finančných služieb, vyplýva z vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí.


Londýn sankcionoval aj dve firmy so sídlom v Turecku za vývoz mikroelektroniky do Ruska, ktorá je pre Moskvu dôležitá v bojoch na Ukrajine, či dubajskú spoločnosť za dodávanie dronov a príslušných komponentov do Ruska.


Občana SR Mkrtyčeva v marci na svoj sankčný zoznam pridali aj Spojené štáty za pokus o sprostredkovanie predaja zbraní zo Severnej Kórey do Ruska. Mkrtyčev podľa amerického rezortu financií koncom roku 2022 a začiatkom roku 2023 spolupracoval s predstaviteľmi KĽDR a získal viac ako dve desiatky druhov zbraní a munície. Tie údajne dodal Rusku výmenou za komerčné lietadlá, suroviny a ďalší tovar.

5. mája 2024, 12:00 Čas čítania 4:14 Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky Oktagon 57 plný hviezd a veľkolepých bitiek: šokujúce zvraty aj pekelné bitky

Umiestnením na americký sankčný zoznam bol Mkrtyčev odstrihnutý od finančného systému Spojených štátov, priblížil vtedy hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Britská vláda sankcionovala od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu viac ako 1600 jednotlivcov a subjektov.

Kim Čong-un a Vladimir Putin.
Kim Čong-un a Vladimir Putin. Zdroj: TASR/AP Grigory Sysoev
Domov
Zdieľať
Diskusia